Zastrašujuće fotografije pokazuju kako se šire kapljice zaražene virusom ako ne nosite masku za lice

09:47, 04.07.2020.
Naučnik je izveo dva jednostavna naučna eksperimenta kako bi pokazao prednosti nošenja maske za lice...

Doktor Rić Dejvis, direktor mikrobiološke laboratorije Providence Sacred Heart u Vašingtonu, izveo je dva jednostavna naučna eksperimenta kako bi pokazao prednosti nošenja maske za lice.

Od kada je u martu najavljena pandemija korona virusa, jedna od najvažnijih tema o kojoj se raspravljalo bila je prednost nošenja maske za lice.

Dok su neke zemlje maske za lice učinile obaveznim, druge su dozvolile javnosti da odluči da li želi da je nosi.

Sada je jedan naučnik izveo dva jednostavna naučna eksperimenta kako bi pokazao prednosti nošenja maske za lice.

"Šta radi maska? Blokira kapljice za disanje koje dolaze iz usta i grla", napisao je dr Dejvis na Tviteru, uz fotografiju na kojoj je prikazan eksperiment.

U prvom eksperimentu, doktor je kihao, pjevao, razgovarao i kašljao prema agar ploči (služi u labaratoriji za ispitvanje bakterija), sa i bez maske.

Rezultati su otkrili da je nošenje maske spriječilo skoro sve respiratorne kapljice da dođu do specijalizovane podloge.

Međutim, agar ploča korišćena u testovima bez maske bila je potpuno prekrivena kolonijama bakterija.

U drugom eksperimentu, dr Dejvis je testirao na kojoj udaljenosti respiratorne kapljice mogu da putuju, kada osoba nosi masku, kao i bez nje.

"Postavio sam ploče na udaljenosti 60 cm, 1,2 m i 1,8 m, a zatim sam jako kašljao u periodu od 15 sekundi. To isto sam ponovio bez maske. Kao što se vidi po broju kolonija bakterija, kapljice su uglavnom sletjele na površinu ploče na udaljenosti od 1,8 m, ali maska je blokirala skoro sve njih", napisao je mikrobiolog.