Zašto su djeca otpornija na koronu nego odrasli

09:35, 30.09.2020.
Izvor: novosti.rs
Podaci pokazuju da djeca u načelu oboljevaju od blažeg oblika kovida-19 nego odrasli, a nova studija objašnjava zašto.

U istraživanju, objavljenom u časopisu “Science Translational Medicine”, analiziran je imuni odgovor 65 djece i 60 odraslih osoba oboljelih od kovida-19 u njujorškim bolnicama. Naučnici su posmatrali uzorke njihove krvi i ćelija i otkrili da kod djece bolest kraće traje, da je rijeđe potrebno priključivanje na aparate za disanje i da je stopa smrtnosti niža nego kod odraslih.

Studija je pokazala da djeca proizvode veće količine dva molekula imunološkog sistema, tzv. citokine: interleukin 17-A (IL-17A), koji podstiče reakciju imuniteta u ranoj fazi infekcije, i interferon gama (IFN-y), koji sprečava virus da se razmnožava. Što je pacijent mlađi, to je viši nivo IL-17A i IFN-y, pokazuje studija.

- Ovo navodi na zaključak da IL-17A i IFN-y odnosno ćelije koje ih proizvode doprinose imunolškoj zaštiti, naročito od plućnih bolesti – kaže za "Jahu lajf" koautor studije dr Betsi. C. Herold, šef Katedre za pedijatrijsku infektologiju Medicinskog fakulteta “Albert Ajnštajn”.

- Studija pokazuje da jačanje prirodnog imuniteta u ranoj fazi bolesti može biti korisno – dodaje ona.

-Prema tome, djeca oboljevaju i mogu da dobiju težak oblik bolesti, ali se uglavnom uspješnije izbore s virusom-kaže Herold.