Vruća kupka djeluje na zdravlje srca

21:46, 07.10.2020.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Kupanje u vrućoj kupki najmanje četiri puta sedmično može smanjiti krvni pritisak, ali i rizik od dijabetesa tipa dva.

To je pokazalo novo istraživanje koje je predstavljeno na godišnjem sastanku Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD).

Iako postoji mnogo blagodati povezanih s izlaganjem hladnoj vodi, i topla voda ima svojih prednosti.

Prethodna istraživanja takođe su povezala saune i hidromasažne kade s poboljšanom kvalitetom spavanja i zdravljem srca.

Novo istraživanje analiziralo je više od 1.297 odraslih ljudi s dijabetesom tipa dva i efekte koje je redovno kupanje imalo na njihovo metaboličko zdravlje.

Pacijenti su podijeljeni u tri grupe, na temelju učestalosti kupanja.

Prva grupa se kupala četiri ili više puta sedmično, druga grupa se kupala jednom do četiri puta sedmično, a treća grupa se kupala u toploj kupki jednom sedmično.

Istraživači su takođe prikupljali i upoređivali podatke, uključujući fizička mjerenja i krvne testove od učesnika u svakoj grupi. Oni s većom učestalošću kupanja pokazali su smanjenje tjelesne težine, uredniji krvni pritisak i glikirani hemoglobin, vrstu koja kontroliše šećer u krvi. Svi ovi faktori zajedno mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa dva.

U prosjeku, odrasli čije su se mjerene vrijednosti smanjile, kupali su se u vrućim kupkama četiri puta sedmično najmanje 16 minuta. Obećavajuće dejstvo na šećer i nivo krvnog pritiska ostali su isti, bez obzira na dob, težinu, pol i povezane lijekove.