Aktivirajte mišića 

Vježba istezanja protiv bola u kičmi i krstima VIDEO

07:36, 28.02.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Mnogi ljudi veći dio vremena provode sjedeći, pretežno zbog prirode posla kojim se bave i tu malo toga možemo da učinimo. 

Ali bez fizičke aktivnosti naše tijelo postaje manje pokretno i počinje polako da akumulira suvišnu masnoću. Sve to može za sobom da vuče i ozbiljne zdravstvene probleme, i zato se treba potruditi, odvajati vrijeme barem za lagane vežbe. 

Danas vam predstavljamo jednostavnu vježbu, koju predlaže Tamajo, japanski stručnjak za mršavljenje. 

U pitanju je vježba istezanja, koja pomaže da se aktiviraju mišići abdomena i leđa, koje zatezanjem i ojačavamo. Pored toga, ova vježba aktivno deluje i na unutrašnju stranu butina. Vježba je zaista čudesna. 

Kako se vježba izvodi: 

Stojimo široko raširenih nogu, stopalima ka spolja. Nožni prsti i kolena su okrenuti u istom smjeru. Noge savijte u koljenima. Za održavanje ravnoteže, stavite ruke na njih. Sada započnite izvođenje vježbe – prvo se nagnite naprijed, okrećući desno rame ulijevo i unutra, pri čemu lijevo rame ide unazad. 

Treba da osjetite kako se istežu mišići butina, struka i leđa. Zadržite se u ovom položaju tri sekunde, pa se vratite u početni položaj. Ponovite isto to i u drugom smjeru. 

Pokrete treba raditi polako i pažljivo, sve vrijeme osećajući napetost mišića. Vježbu radite dva puta dnevno po 10 ponavljanja. 

Nakon dvije do tri nedjelje redovnog vježbanja, primjetićete da „šlauf“ sa struka polako nestaje, a već nakon nekoliko dana osjetićete kako leđa i krsta postaju pokretljivija i bol nestaje. 

Za sve one koji mnogo sjede, ova vežba je zaista nezamjenljiva.