Lako je doći do zaraze

Video prikaz kako se virus korona širi radnjom

15:52, 09.04.2020.
Izvor: Blic
Animacija koju su spremili naučnici sa Alto univerzteta pokazuje kako samo jedan kašalj može lako da zarazi prisutne u radnji.

Zastrašujuća animacija pokazuje, kako objašnjavaju naučnici, da kapljice iz samo jednog kašlja koje u vazduhu ostaju nekoliko minuta, mogu da zaraze ljude u dva okolna reda, odnosno rafa u supermarketu.

Kompjuterska simulacija pokazuje kako virus sa inficirane osobe putuje u zatvorenom prostoru, a čak i kada inficirana osoba ode, za njom ostaje oblak kapljica. Kako se na snimku vidi, čim se osoba zakašlje, virus se širi kroz rafove. Plave kuglice su dijelovi virusa koji ostaju niže, dok žuti idu više od njih.

I poslije cijelog minuta, kako pokazuje snimak, ogroman broj čestica ostaje u rafu u kome je bila inficirana osoba, a oblak prelazi u sljedeći raf. U drugom minutu, dok najgušći oblak čestica ostaje u prvom rafu, vidi se da se dobar dio čestica ipak širi ne samo na drugi, već i na treći raf.

Poruka naučnika koji su sastavili ovu simulaciju je da je najbolji način da se zaštitimo da što više izbjegavamo gužve koje su karakteristične za supermarkete.

– Ako morate u radnju, idite što je ređe moguće i ostanite tamo što je kraće moguće – poručuje Vile Vuorinen, naučik sa finskog Aalto univerziteta koji je radio na ovoj simulaciji.

Kako dalje objašnjavaju naučnici sa ovog univerziteta, padanje kapljica na pod može da traje i do nekoliko minuta, a ekstremno male čestice virusa ni ne padaju na pod već se kreću vazduhom ili ostaju da lebde u njemu ukoliko nema vazdušnih struja. Neke od tih čestica mogu da završe u respiratornom traktu prolaznika.

– Kupci u supermarketima opipavaju jabuku ili paradajz i morate da budete svjesni da kući nosite hranu na čijoj se površini nalaze mikrobi od stotina prstiju . rekao je Džef Nilken, stručnjak za bezbjednost hrane u Los Anđelesu.

Kako bezbjedno kupovati

Nilken dodaje da se rizik može svesti na minimum ako se preuzmu određeni koraci. Prvi je da se voće i povrće dodiruje plastičnom kesom.

– Zavucite ruku u kesu i tako odaberite, na primjer, salatu, zatim je ubacite u drugu takvu kesu i zavežite je. Na ovaj način nećete dirati proizvode koje će neko drugi kupiti, a kad bi se svi pridržavali ovog savjeta, širenje mikroba bi bilo daleko manje – naveo je američki stručnjak.