Važan savjet ljekara: Još jedan način prenošenja virusa korona o kom malo znamo

12:53, 20.03.2020.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Kada pacijent obolio od korona virusa kašlje, kije ili govori, kapljice pljuvačke ili sekreta mogu da dospiju do lica druge osobe, što znači da se infekcija može prenijeti putem usta, nosa ili očiju.

Pacijenti sa Covid-19 virusom takođe mogu da prenesu bolest preko svojih suza. Dodir suza ili povšine na kojoj su se zadržale suze zaražene osobe predstavljaju još jedan potencijalan rizik od zaraze korona virusom, piše Lifo.gr portal.

Takođe se možete zaraziti ako dodirnete predmet na kome je virus, poput stola ili kvake na vratima, a zatim pipnete svoje oči ili usta.

Kako da se zaštitite?

- Važno je imati na umu da, iako postoji velika panika zbog sve većeg širenja korona virusa, mjere predostrožnosti bi mogle u velikoj količini da smanje rizik od infekcije. Zato obavezno svakog dana često i veoma detaljno operete ruke, održavajte higijenu sočiva i izbjegavajte dodirivanje ili trljanje nosa, usta i naročito očiju - savjetuje oftalmolog Sonal Tuli, portparol Američke akademije za oftalmologiju.

Ako nosite kontaktna sočiva, odložite ih na neko vrijeme i radije se odlučite za naočare. Osobe koje upotrebljavaju sočiva dodiruju oči više od prosječne osobe. Češće nosite naočari, posebno ako imate naviku da često dodirujete oči dok nosite sočiva. Na ovaj način možete da smanjite iritaciju i da se odviknete od spontanog pipanja ili trljanja očiju.

Kontaktna sočiva ili sunčane naočari mogu da zaštitite vaše oči od infekcije putem kapljica (sekreta iz nosa ili pljuvačke) osobe koja je obolela od Covid-19 virusa, ali ne pružaju 100 odsto odbranu od infekcije. Razlog je zato što virus čak može da dođe u kontakt sa vašim očima ukoliko dospe na sam okvir naočara.

Dakle, nema mesta panici. Stručnjaci napominju da izbegavate da trljate oči. Ukoliko pak ne možete da se otarasite te navike, ili često nameštate naočari da stabilno stoje na nosu, umjesto golih prstiju upotrebite maramicu.

Ako iz bilo kojeg razloga morate dodirnuti oči, npr. da biste aplicirali kapi ili mast, dobro operite ruke sapunom i vodom.