Uočite simptome

Varenje može uticati na depresiju

07:02, 08.02.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Bakterije iz sistema za varenje povezane su sa mentalnim zdravljem, tačnije, ukoliko nedostaju dvije vrste bakterija, veće su šanse za obolijevanje od depresije.

Naučnici iz Belgije sproveli su najveću studiju do sada, učestvovalo je 1.036 ljudi i prikupljeni su podaci o njihovom mentalnom stanju i paralelno su analizirani njihovi biološki uzorci.

Naučnici su analizirali više od 500 vrsta bakterija, tražeći one koje proizvode neuroaktivne supstance, koje utiču na funkcije mozga. Utvrđeno je da se dvije vrste bakterija nalaze u primjetno manjoj količini u organizmima onih koji boluju od depresije, čak i ukoliko uzimaju redovno prepisane antidepresive.

"Svjesni smo toga da će ova teorija zaintrigirati javnost, ali smatramo da postoji utvrđena veza između bakterija u organima za varenje i depresije. Dosadašnja istraživanja na ovu temu sprovođena su nad miševima, ili nad manjim brojem ljudi, ali je ovo prva studija u kojoj je učestvovao ovoliki broj ispitanika", navodi Džeron Res sa katedre za mikrobiologiju Univerziteta u Luvenu.

Res ističe da je ideja ove studije utvrđivanje odgovora na pitanje - da li ćemo depresiju u budućnosti moći da lečimo koktelima bakterija koje se nalaze u ljudskom organizmu, umjesto tradicionalnim antidepresivima.

Naučnici iz Belgije podvlače da je veza između digestivnog trakta i mozga još neistražena, ali se nadaju da je njihovo istraživanje prvi korak na putu boljeg razumijevanja te veze.