Jačanje imuniteta

Uz citruse do boljeg zdravlja

07:25, 03.12.2018.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Limun, pomorandža, grejpfrut i mandarina osim što osvježavaju mogu i da odlože starenje, čuvaju tkiva, jačaju krvne sudove, kožu čine mekšom, a obilje antioksidanasa u citrusima vrlo uspješno jača imunitet, što je naročito važno u vrijeme virusnih infekcija.

Najpoznatiji sastojak ovog voća jarkih boja je vitamin C koji je sinonim za sprečavanje, ali i liječenje prehlade i gripa. Međutim dejstvo ovog vitamina je mnogo šire. Vitamin C uravnotežuje nivo holesterola u krvi, a doprinosi i čvrstini kostiju i zuba, jer podstiče ugradnju kalcijuma. Važan je i za zdravlje pluća i dobar vid.

Značaj citrusa, pogotovo u zimskoj ishrani, je i što umanjuju loš efekat masne hrane i oksidativnog stresa. Naime, masna hrana uzrokuje nakupljanje masnoća u tijelu, a masne ćelije proizvode prekomjerne vrste reaktivnog kiseonika, što oštećuje ćelije u procesu poznatom kao oksidativni stres.

Citrusi ili agrumi pozitivno djeluju na varenje, uklanjaju štetne materije iz organizma, smanjuju krvni pritisak i smanjuju rizik od pojave gihta i bubrežnog kamenca.

PROTIV BAKTERIJA

Ako ste od onih koji piju vodu sa slavine savjet je da svaki put u čašu sa vodom dodate i parče limuna. U roku od pola sata u vodi će odumrijeti sve štetne bakterije. Osim toga, čaša vode sa limunom veoma povoljno djeluje na metabolizam i savjetuje se onima koji bi uz adekvatnu ishranu željeli da se reše viška kilograma.

ČAJ OD KORE

Jednostavno ogulite mandarine i osušite koru. Da biste napravili čaj stavite nekoliko suvih korica u šolju, prelijte ključalom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete da miješate i sa drugim čajevima, a najbolje se slaže sa crnim čajem. Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 odsto, dok sami čaj od mandarina snižava rizik za 40 odsto. Čaj od kore mandarine pomaže i regulisanju šećera u krvi, detoksikuje jetru, opušta i liječi grip i prehladu.