Važno prepoznati na vrijeme

UVRŠTAVA SE U LISTU OBOLJENJA: Za premorenost od posla ići ćemo doktoru!

07:19, 31.05.2019.
Thumbnail
Premorenost od posla će uskoro biti u rangu sa prehladama i drugim oboljenjima zbog kojih je potrebno posjetiti ljekara, utvrditi simptome i dobiti propisane medikamente za liječenje.

Od 2022. godine premorenost od posla biće i zvanično bolest od koje ćemo se liječiti i zbog koje ćemo ići kod ljekara, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija na sastanku u Ženevi, prenosi Beta.

Svjetska zdravstvena organizacija opisala je premorenost kao bolest uzrokovanu hroničnim stresom na poslu. Odluka je ozvaničena nedavno nakon što je godinu razmatrana kao moguća opcija, prenosi The Sun.

"Ovo je prvi put da je premorenost na poslu prepoznata i označena na ovaj način", saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Neki od glavnih znakova premorenosti su nedostatak sna, nestabilno stomačno varenje i probava, visok krvni pritisak i loše raspoloženje. U simptome se takođe ubrajaju i razmišljanje o poslu čak i van radnog vremena, loša koncentracija, slabije druženje sa ljudima i nedostatak vremena za poslovne obaveze, ali i obaveze privatne prirode.

Britanski ekspert za stres i posljedice koje stres ostavlja Fil Parker rekao je kako je važno da se simptomi premorenosti prepoznaju na vrijeme kako bi se spriječile posljedice.

(Beta)