Lijek za liječenje HIV-a

Uskoro u prodaji, a nije prošao provjere: Ovo je novi lijek protiv virusa korona

07:31, 27.06.2020.
Izvor: Alo
U pitanju je skup lijek za liječenje HIV infekcije, koji je gurnut u prvi plan, dok su isto vrijeme jeftini a efektni lijekovi poput hlorikina, zabranjeni u brojnim državama, poput SAD i Francuske.

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je u četvrtak da joj je odbor za humane lijekove (CHMP) preporučio odobrenje lijeka za odrasle i adolescente od 12 godina starosti koji takođe pate od upale pluća i kojima je potrebna podrška kiseonika.

Uslovna dozvola za stavljanje u promet Evropske unije omogućava da se lijek prodaje u 27-članom bloku prije nego što budu dostupni svi potrebni podaci o njegovoj efikasnosti i nuspojavama. Gilead treba ove podatke da dostavi do decembra.

Potvrda EMA znači da ljekari mogu da prepisuju lijek Gileada u Evropi nakon što Evropska komisija, izvršna vlast EU, to odobri, a to je formalnost koja se očekuje tokom naredne nedjelje.

Evropska cijena lijeka još nije poznata. U Sjedinjenim Državama, istraživačka grupa sugeriše da doza Remdesivira može koštati i do 5,08 dolara po srednjem kursu, dok će indijski proizvođači generičkih lijekova prodati lijek za 66,13 do 79,35 dolara po kutiji.

Američki Gilead, čije su akcije ove godine porasle za 17% u nadi da će dobiti dozvolu za prodaju, u izjavi je rekao da još uvijek nije odredio cijenu.

Potražnja za lijekom je narasla nakon što su ispitivanja Kovida-19 pokazala obećavajuće rezultate, ali ponuda bi mogla biti problem.

Italijanska agencija za lekove AIFA saopštila je da je u razgovorima sa Gileadom na nacionalnom nivou i na nivou EU oko doza, dodajući da je razgovor o cijeni „sada preuranjen“.

"Ova situacija je veoma atipična, zbog čega se mora pretpostaviti da će EU biti ta koja ulazi i pregovara sa Gileadom o određenoj količini", saopštila je danska javna kancelarija za nabavku lijekova.

Gilead očekuje da će moći da obezbijedi više od dva miliona doza remdesivira, koji će Vekluri biti brendiran do kraja godine i udvostručiti svoj prethodni cilj.