Višestruko zdravo

Umjereno sunčanje neophodno iz brojnih razloga

17:46, 27.07.2019.
Izvor: novosti.rs
Sunce nije "dobro" kao što je nekad bilo. To je tačno. Ali, opet, to što ga maksimalno izbjegavamo, može da bude veoma opasno - poručuju naučnici sa Instituta Karolinska u Švedskoj.

Njihovo istraživanje je pokazalo da ukoliko stalno eskiviramo sunce, rizikujemo da ugrozimo zdravlje isto onoliko koliko nam šteti pušenje. Stručnjaci podsjećaju da je sunčeva svjetlost, umjereno dozirana, neophodna iz više razloga.

Jača kosti

Ono je izvor vitamina D koji je uz kalcijum, magnezijum, vitamin K i fosfor, najvažniji za zdravlje kostiju. Sunčanjem se postiže neophodna sinergija vitamina i minerala.

Produžava život

Švedski naučnici su tokom dvije decenije pratili 30.000 žena, zaključivši da su one koje su boravile na suncu živjele duže od onih u manje sunčanim krajevima.

Ublažava bolove

Sunčanjem "milujemo" mišiće, pogotovo one koji su upaljeni i bolni. Sunce nas opušta i tako ublažava mišićnu tenziju i oslobađa nas napetosti.

Liječi psorijazu

Akne, ekcemi i psorijaza se znatno ublažavaju umjerenim sunčanjem. Važno je, dakle, da se ne pretjera, jer se onda postiže kontraefekat.

Popravlja raspoloženje

Sunce podstiče lučenje serotonina, koji je odgovoran za osjećaj sreće i dobro raspoloženje. Ono je i oruđe protiv depresije. Preporuka je da ne spuštate roletne kada spavate, jer kada vas ujutru probudi sunčeva svjetlost, već ste "napojeni" energijom.

Štiti od demencije

Vitamin D je efikasan u prevenciji Alchajmerove bolesti i demencije - sve češće boljke modernog doba.