Koliko nam je voća dovoljno?

Umjereno s voćem: Previše fruktoze vodi ka masnoj jetri

14:30, 05.08.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
"Jedna jabuka na dan, ljekar iz kuće van", dobro je poznata misao u kojoj i te kako ima istine. Znamo da je jabuka dobra za naše zdravlje, ali šta je sa dvije i više jabuka?

Tačnije, šta se dešava i koliko je dobro da se voće unese u organizam od propisane količine koja je potrebna našem organizmu na dnevnom nivou.

Postavlja se pitanje da li previše voća može da bude nezdravo i da šteti organizmu. Definitivno može. Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko, ali previše fruktoze može da napravi probleme organizmu.

Jedna jabuka doprinosi zdravlju, dok na primjer tri jabuke često rezultiraju masnom jetrom.

Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Ljekari kažu da u 20 do 30 odsto slučajeva to nema veze sa alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.

Da li to znači da bi trebalo da jedemo samo povrće? Ne, rekao je njemački ljekar Karsten Lekutat. "Bio bih srećan kada bi moji pacijenti jeli više voća" jer ga ljudi jedu premalo.

Ali treba razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer ne sadrži svo voće istu količinu šećera.

Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od narandža ili šumskog voća. Preporuka nutricionista je pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjera radi, dva komada nekog voća, i tri povrća.

Nije nevažno ni kako se voće konzumira. "Svježe voće je bolje od fabrički obrađenog voća", napominje doktor Lekutat i dodaje da je u voćnom soku šećer dosta prisutan i brže dospijeva u krvotok zbog čega nije pobornik soka od narandže ujutro.

Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni popularnim smutijima - mješavinama od svježe cijeđenog voća.

Kada pogledate sve sastojke, vjerovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u obliku tečnosti to se dogodi veoma brzo.

Da li to znači da treba odustati od soka od narandže ili smutija za doručak? Odgovor je opet ne.

Drugim riječima, konzumiranje voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi da započne dan sokom od narandže, trebalo bi i da vježba kako bi potrošio šećer koji je unio u organizam.