Smanjenje broja smrtnih ishoda

Test koji predviđa opasnost od prijevremenog porođaja

14:51, 12.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američki i danski naučnici kreirali su jeftini test krvi koji će omogućiti da se u 80 odsto slučajeva predvidi postoji li opasnost da trudnica rodi dijete prije termina.

Stručnjaci tvrde da test ima veliki potencijal kada je riječ o smanjenju broja smrtnih ishoda tokom porođaja i komplikacija. 

U svijetu ima čak 15 miliona prijevremenih porođaja godišnje. 

Test se može koristiti i za procjenu termina porođaja na jednako pouzdan i jeftiniji način od ultrazvučnog pregleda, piše u izvještaju objavljenom u stručnom časopisu "Nauka". 

Ovaj test mjeri aktivnost majčinih placentarnih i fetusnih gena, te se procjenjuje nivo molekula ribonukleinske kiseline, zahvaljujući kojima se prenose genetske informacije u tijelu. 

Naučnici su ustanovili da se, zahvaljujući malom broju gena, može zaključiti koje su trudnice u opasnosti kada je riječ o prijevremenom porođaju. 

Prijevremenim se smatra svaki porođaj koji nastupi tri sedmice prije utvrđenog termina, a u SAD pogađa devet odsto trudnica. 

Dosadašnji testovi krvi za utvrđivanje potencijalne prijevremene trudnoće bili su pouzdani samo u 20 odsto slučajeva. 

Fiziološki, trajanje trudnoće je 40 sedmica, odnosno 280 dana, računajući od prvog dana posljednje menstruacije. Svaki porođaj prije navršenih 37 sedmica po definiciji je - prijevremeni. 

Kad trudnoća dostigne 37 navršenih sedmica ili kada trudnica uđe u 38. sedmicu riječ je o "terminskoj trudnoći". 

Donja granica prijevremenog rađanja i spontanog pobačaja danas se smatra 22. sedmica trudnoće. Ova granica je u vezi sa mogućnošću da plod preživi nakon rođenja. 

Napredak tehnologije i neonatološke službe zaslužan je za to da se danas mogu spasiti i bebe od samo 500 grama težine na rođenju, odnosno one rođene u 22. sedmici. 

U razvoju novog testa naučnici su koristili krvne uzorke 31 danske trudnice kako bi otkrili koji geni pouzdano upućuju na rizik od prijevremenog porođaja.