Svaki 4. ispitanik ima simptome anksioznosti i stresa

"Stanje mentalnog zdravlja mladih alarmantno"

18:52, 13.12.2019.
Izvor: nezavisne.com
Thumbnail
Obrazovno-rehabilitacioni fakultet u Zagrebu predstavio je danas rezultate opsežnog istraživanja koji su dobri pokazatelji šta se dešava s mladima, a podaci iz područja mentalnog zdravlja pokazuju da je stanje alarmantno.

U grupi od 30 srednjoškolaca dvoje koristi marihuanu jednom sedmično ili češće, a svaki treći pije jednom nedjeljno ili češće, neki su od osnovnih podataka koji ukazuju da češće korišćenje alkohola i marihune prate lošiji indikatori mentalnog zdravlja, izjavila je vođa projekta Miranda Novak.

Svaki četvrti ispitanik ima značajne simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan navodi da je pokušao samoubistvo, kazala je ona i ocijenila stanje alarmantanim.

Sa druge strane, Novakova je dodala da što je veća samosvijest mladih manje je simptoma i rjeđe je konzumiranje alkohola i marihuane, prenijela je Hina.

Analiza podatka pokazala je da kvalitetnije porodično okruženje predviđa manje simptoma depresije, anksioznosti i stresa te bolje emotivne kompetencije i pozitivnije mentalno zdravlje mladih, rekla je Novakova i dodala da rezultati pokazuju da je ulaganje u porodično okruženje ujedno i osnaživanje mladih.

Što se tiče školskog okruženja, mladi koji su emotivno kompetentniji spremniji su da se angažuju oko školskih obveza te su predaniji školi.

Mladi koji su privrženiji školi iskazuju manje simptoma anksioznosti, dodala je ona.

Rezultati, takođe, pokazuju da je čak 39 odsto mladih jednom ili češće u posljednjih mjesec dana vidjelo vršnjačko zlostavljanje, a 18 odsto da su i sami doživjeli nasilje.

Što se tiče sredstava zavisnosti, 70 odsto ih je konzumiralo alkohol u zadnjih 30 dana, mladići češće od djevojaka.

Marihuanu je 14,7 odsto njih koristilo barem jednom u zadnjih 30 dana, a koriste i druga sredstava zavisnosti.

Petina ih je odlazila u sportske kladionice u zadnja tri mjeseca, a 12,4 odsto je igralo loto.

Oko 40 odsto anketiranih je u partnerskoj vezi, od koji 11,6 odsto navodi iskustvo fizičkog nasilja, koje češće prijavljuju mladići od djevojaka.

Što se tiče mentalnog zdravlja, vidljiv je visok nivo internalizacionih problema adolescenata. Tužno i bezvoljno tokom posljednje dvije sedmice osjećalo se 28 odsto mladih.

Oko 15 odsto mladih barem jednom u životu ozbiljno je razmišljalo o samoubistvu, devet odsto je izradilo plan samoubistva, a njih 4,4 odsto je pokušalo da poči samoubistvo.

Blizu trećine ispitanih govori o ozbiljnim simptomima anksioznosti i njih oko petina kaže da ima ozbiljne znake depresivne simptomatologije i stresa.