Šta pušače, doktore, fitnes i zdravlje stavlja u "isti koš"?

14:01, 16.10.2020.
Izvor: PR
Može da zvuči nevjerovatno, ali doktori tvrde da pušači, iako ne odustanu od ove štetne navike, mogu da vode zdraviji život. Dok većina s pravom vjeruje da osobe koje se ne oslobode trajno duvana u suštini i ne vode računa o svom zdravlju, ovu tezu "pobija" dr Tamir Kac, ko-autor knjige "Vodič za pušače za zdrav život i fitnes".

Prema riječima dr Kaca, ideja da pušači ne vode računa o svom zdravlju uopšte nije tačna, jer on tako nešto nije vidio ni kod jednog od svojih pacijenata.

Mnogi od njih redovno vježbaju i vode računa o ishrani. Naravno, ja ih uvijek podstičem da ostave pušenje, ali sam shvatio da za one koji to ne žele ne treba da postoji knjiga o zdravlju i fitnesu koja bi ispunila specifične potrebe pušača. Štaviše, postoji cijeli jedan veliki segment stanovništva koji konzumira duvan i kojem su potrebna precizna uputstva - kaže dr Kac.

On dodaje da je jedna od najvećih grešaka koju možemo da napravimo u pristupu pacijentima-pušačima jeste da ograničimo svoj uticaj isključivo na to da im govorimo da prestanu da puše.

Naravno da je prestanak pušenja najbolja stvar koju možete da uradite za svoje zdravlje i mi, kao zdravstveni radnici, treba da savjetujemo taj korak pri svakom pregledu – rekao je on, ali je dodao da postoji više mogućnosti koje aktivni pušač treba da iskoristi da bi živio zdravije.

Postoje različite studije koje su se bavile analizom pojedinačnih elemenata pušenja - od duvanskog dima, katrana, pepela, do nikotina, proučavajući i njihov uticaj na zdravlje. S obzirom na to da su duvanski dim, pepeo i katran među vodećim uzrocima bolesti povezanih sa pušenjem, oni su kompletno eliminisani u novim bezdimnim alternativama, gde je proces sagorijevanja zamijenjen zagrijavanjem. Usljed toga, uređaji kao što je IQOS, koji je vodeći u toj kategoriji, iako nisu bez rizika, predstavljaju bolju alternativu za pušače koji nisu u potpunosti spremi da se odreknu pušenja. Dodatno, IQOS, koji proizvodi duvanski gigant Filip Moris, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je nedavno saopštila da se uređaj može svrstati u kategoriju proizvoda modifikovanog rizika, uz objašnjenje da je njegova upotreba u skladu sa principima javnog zdravlja.

Prema jednoj studiji koju je sproveo Konstantinos Farsalinos iz Onazisovog centra za kardiohirurgiju, zagrijavanje duvana pomoću najnovije tehnologije je manje štetno od sagorijevanja, koje je karakteristično za klasične cigarete. Njegova studija ističe da je nivo elemenata oslobođenih u aerosolu niži za 95 odsto u poređenju sa duvanskim dimom. Uopšteno govoreći, upotreba uređaja koji zagrijavaju duvan umjesto da ga sagorijevaju smanjuje izloženost karbonilu za 85 do 95 odsto. Prema riječima dr Farsalinosa, ovo ogromno smanjenje je "odlična vijest za pušače širom svijeta koji su uspjeli da pređu na manje štetne alternative pušenju, poput IQOS-a".

Više od 11 miliona ljudi širom svijeta u potpunosti je zamijenilo klasične cigarete ovim sistemom za zagrijavanje duvana, a uz napore koje pušači ulažu da prestanu da puše ili eliminišu duvanski dim iz svog svakodnevnog života, uvijek im se savjetuje i da vode zdrav način života. Tako doktor Tamir Kac u svojoj knjizi predlaže zdravu ishranu bogatu voćem i povrćem, redovnu fizičku aktivnost, ali ističe i sposobnost pojedinca da se dobro nosi sa stresom, jer tu vještinu smatra glavnim faktorom za unaprijeđenje kvaliteta života i aktivnih i bivših pušača.

Preneseno sa: https://nadlanu.com/564584/sta-pusace-doktore-fitnes-i-zdravlje-stavlja-u-isti-kos/