Pandemija

Srpski naučnici rade na lijeku protiv korone

  • Izvor: B92
  • 13.09.2021.18:28

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja Kovida-19 , razvijaju rješenja koja će pomoći u borbi protiv korona virusa, saopšteno je danas iz Fonda za nauku.

Projekat CAPSIDO razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju Kovida-19 pod vođstvom dopisne članice SANU Tanje Ćirković Veličković, redovne profesorke na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Projekat SMART Repurposing ima za cilj pronalaženje lijeka protiv Kovida-19, a naučni tim vodi akademik Radomir Saičić, redovni profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Naučni tim SMART Repurposing je jedan od 200 timova u svijetu koji radi na pronalaženju lijeka protiv kovida.

Ovaj tim je najprije krenuo u istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju korona virusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lijek.

Finalna testiranja će biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Istraživači koji rade na projektu CAPSIDO razvijaju test koji će biti osjetljiv na veoma niske koncentracije korona virusa kod oboljelih.

Cilj je razvijanje antigenskih testova koji će, za razliku od PCR testova, detektovati proteine korona virusa, čak i kada se ovaj virus nalazi u jako niskoj koncentraciji.

Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlji, niti u regionu. U pitanju je maseni spektrometar visoke rezolucije, instrument vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku, naveli su iz Fonda za nauku.