Spriječite osjećaj gladi pomoću užine: Prebrodite krizu pomoću ovih namirnica

08:13, 22.02.2021.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Čak i kada nije vrijeme za obrok, često umemo da ogladnimo, ali postoje namirnice koje nam mogu pomoći da prevaziđemo krizu

Tada pribjegavamo grickalicama, čokoladicama i drugim proizvodima koji nam utole glad, ali ne na duže staze. Takve namirnice sadrže veliku količinu šećera i koje nažalost dovode do viška kilograma.

Vi možda ne mislite da jedete mnogo, ali niste svjesni koliko užine imaju veliki uticaj na tjelesnu masu i figuru. Kako sljedeći put ne biste odmah pojeli omiljenu čokoladicu ili grisine i čips, saznajte koje namirnice mogu da vam utole glad bez “lijepljenja” i izazivanja viška kilograma.

Voće

I to ne obično, već bobičasto! Malo bobičasto voće poput borovnica, malina, kupina i ribizli mogu biti odličan savjeznik za zdravu užinu. U bilo kojoj formi (smutiju, sa jogurtom, sirovoj), zasitiće vas i nahraniti organizam potrebnim nutrijentima i vitaminima. Jedna šaka malina ili kupina je dovoljna za jedan zdrav međuobrok. 

Integralne žitarice

Poznato je da su integralne žitarice bogate vlaknima koje pored toga što zasićuju organizam imaju i dobro djelovanje na čitav organizam, a naročito na metabolizam. Ove žitarice su bogate mnogobrojnim vitaminima i mineralima i idealne su za malu užinu. Kupite zdravi keks sa cijelim žitaricama, pojedite jedan tost sa malo putera ili kreirajte mini obrok po vašoj želji i uspjećete da utolite glad, bez prejedanja. 

Brokoli

Brokoli je idealan za užinu kada se jede samostalno. Pojedite nekoliko komada, obezbijedite organizmu vitamine A, C i K i zasitite se na jednostavan način. Pored toga što više nećete osjećati glad, brokoli će obnoviti vaš organizam i učiniti ga otpornijim na viruse i bakterije, pa čak i na razvijanje kancerogenih ćelija.  

Kokice

Kokice prati dobar i loš glas. Dobar je što su nutritivno bogate i utoljuju glad, a loš što se spremaju na ulju. Zbog složenih ugljenih hidrata mala količina kokica može dosta da zasiti i da vam dovoljno energije do sljedećeg obroka. Suština je da ne pojedete cijelu činiju, već da se ograničite na 2-3 šake, ako ne želite da aktivirate njihov loš efekat.