Djelujte preventivno

Spriječite infarkt, evo na šta treba da obratite pažnju

19:26, 04.07.2019.
Izvor: Alo
Thumbnail
Najčešći simptom srčanog udara je bol u grudima i to važi i za žene i za muškarce. Ovaj bol traje duže od nekoliko minuta, ali može i da prestane pa da se ponovo javi. 

Međutim, rani signal pretećeg infarkta može biti i bol u vratu i to je daleko češći slučaj kod žena nego kod muškaraca.

Žene posebno treba da obrate pažnju ako osjete bol u leđima ili u vilici, a zabrinjavajući simptom može biti i opšte stanje neprijatnosti. Dakle, nije neophodno da vas bol potpuno savlada, naprotiv, znaci mogu biti vrlo umjereni. Međutim, to ne znači da treba da oklijevate i ustežete se da potražite ljekarsku pomoć.

Simptomi srčanog udara su i opšti osjećaj uznemirenosti, ali i nemogućnost da duboko udahnete - ako vam nedostaje daha i osjetite bol u grudima, a pritom imate i nagon za povraćanjem, odmah pozovite hitnu pomoć.

Dok pomoć ne stigne, treba da odmarate i izbjegavate dalje naprezanje. Najbolja prevencija je zdrav životni stil, a pritisak treba da provjeravate redovno. Apsolutni minimum je jednom u pet godina za sve starije od 40 godina.

Promjena režima ishrane i načina na koji jedemo može smanjiti rizik od nadimanja stomaka. Međutim, dokazano je da je jedan od najvećih uzroka za ovo stanje povrće koji mnogi stavljaju u skoro svako jelo - crni luk. Crni luk sadrži vlakna koja izazivaju nadimanje, a osobe koje su osjetljive na neke od sastojaka luka mogu već i zbog male količine osjetiti grčeve u stomaku. Nutricionisti savjetuju da oni koje često imaju problem sa nadimanjem smanje konzumaciju luka, naročito sirovog.

Stručnjaci ističu da, ukoliko jedete kuvani luk, smanjujete rizik od nadimanja. Još neke vrste povrća uzrokuju gasove, najprije karfiol, prokelj i brokoli. Najbolji savjet za sprečavanje nadimanja jeste da jedete redovno, više malih obroka u toku dana, ne pričate dok jedete i da obrok pojedete polako.