Sokom od pomorandže protiv infekcije

07:33, 25.05.2020.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Pomorandže, pune vitamina C, treba da su uvijek na vašem stolu. Ako pušite, živite u zagađenom okruženju ili vas je obuzeo umor, konzumirajte sok od pomorandže.

Čak je poželjno, poručuju nutricionisti, da salatu ne začinjavate uljem, već sokom od pomorandže. Ukusna slatko-slana kombinacija je višestruko djelotvorna. 

Inače, sok od pomorandže sadrži sve sastojke kao i plod, ali samo ako se brzo popije. To je zato što kiseonik iz vazduha utiče na smanjenje količine vitamina C u soku. Od davnina se zna da je ovaj sok savršen čistač organizma i dobro sredstvo za pravilno varenje hrane.

Zagovornici tradicionalnog načina liječenja tvrde i da ćete uspješno otjerati respiratorne infekcije ako nedelju dana prije jela pijete tri puta dnevno po pola čaše soka pomorandže. Protiv prehlade konkretno treba piti četiri čaše dnevno, sve dok se stanje ne poboljša.

Osim toga, pomorandža poboljšava i stimuliše rad crijeva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu. Takođe, daje čvrstinu i elastičnost kosi, a noktima sjaj i jačinu.