Američki istraživači tvrde

Simptom korona virusa koji svi zanemaruju, a ukazuje na ozbiljne infekcije

13:58, 04.04.2020.
Američki istraživači tvrde da ukoliko se pojave bolovi u mišićima kod pacijenata koji su pozitivni na Covid-19 to može da ukaže da je riječ o težem slučaju oboljenja, kao i da će vjerovatno nastaviti da se razvija teška respiratorna infekcija, prenosi San.

Britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS) navodi da su kontinuirani kašalj i visoka temperatura dva glavna znaka novog korona virusa.

Međutim, istraživači sa Univerziteta Njujork su analizirali podatake 53 pacijenta u Venzhou u Kini kada su otkrili povezanost između bolova u mišićima i teških slučajeva Covid-19 bolesti.

Većina učesnika bila je u tridesetim ili četrdesetim godinama, a skoro dvije trećine činili su muškaraci.

Jedan od simptoma koji se često ponavljao kod osoba sa teškim respiratornim oboljenjima bili su bolovi u mišićima (mijalgija).

Mijalgija može da uključuje ligamente, tetive i fascije, meka tkiva koja povezuju mišiće, kosti i organe.  Mialgija je ranije bila znak da su se u tijelu razvile veće upale.

I prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 15 odsto svih pacijenata oboljelih od korona virusa imalo je bolove u tijelu il zglobovima.

Bolove izazivaju hemikalije zvane citokini, hemikalija koju tijelo optušta prilikom odgovora na infekciju.

Osim bolova u mišićima, istraživači su otkrili da su promene nivoa jetrenog enzima alanin aminotransferaza (ALT) i nivoa hemoglobina takođe ključni prediktori da li će kod pojedinca nastaviti da se razvijaja teško respiratorne oboljenje.

ALT se obično nalazi u ćelijama jetre, međutim, kada je jetra oštećena ili upala, ALT može da dospje u krvotok.