Snažan iscjeljujući potencijal

Saznajte kako boje utiču na vaše zdravlje

07:54, 31.10.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Boje snažno utiču na naše duše, a ustanovljeno je da imaju i snažan iscjeljujući potencijal. 

Zagovornici hromoterapije, metode liječenja bojama, tvrde da boje smiruju i liječe mnoge bolesti tijela i duše. 
Na primjer, eksplozija toplih boja tokom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osjećaj sreće i smirenosti.

Boje mogu biti sedativ, ali i okidač za nervozu i napetost. 

Zato nije svejedno koje će boje biti detalji i zidovi u određenim prostorijama vaše kuće i kancelarije. Na primjer, ako imate povišen krvni pritisak, potrudite se da je oko vas što manje crvene, a oni koji su skloni glavoboljama iz kuće i kancelarije treba da uklone žutu. 

Za smanjivanje stresa i bolju koncentraciju i pamćenje, zidove u kacelariji i radnoj sobi obojite u nježne nijanse zelene ili plave. Jake boje ostavite za dječju sobu, jer podstiče kreativnost mališana. 

Boje utiču i na ponašanje, kao i na osjećaj o vremenu i prostoru. 

Žuta podstiče asocijalno, agresivno i nasilno ponašanje. Crvena svjetlost jača strast za kockanjem i klađenjem pomjerajući granice rizika, a plava stišava kockarski duh, pokazala su istraživanja. Nijanse plave opuštajuće djeluju na mišiće i usporavaju rad srca, pa osjećamo kao da vrijeme sporije teče. Sati protiču brže "u društvu" crvene, koja povećava broj otkucaja srca. Vedre boje pojačavaju budnost i podižu energiju starijima i senilnima, a tamne i monotone boje dodatno ih deprimiraju. Ako radite okruženi tamnim bojama, dnevni boravak obojite u nijanse vedrog neba koje će vam, čim se s posla vratite kući, pomoći da prodišete punim plućima. 

Zaposlenima u velikim halama, supermarketima i svim ostalima koji rade pod jarkim, treperavim svjetlima najbolja su opuštajuća terapija boje pijeska, zemlje i zagasiti tonovi koji stvaraju osjećaj topline, sigurnosti i udobnosti. Ako živite u gradu, napetost koju stvara betonska džungla, umjesto sredstvima za smirenje, ublažite bojama prirode - zelenom bojom trave i plavom bojom vode. 

CRVENA 

Simbol topline, vatre i ljutnje. Crvena pospješuje cirkulaciju krvi i donosi toplinu hladnim stopalima i rukama. Izuzetno je korisna u tretiranju niskoga krvnog pritiska, reumatizma, paraliza, anemije i uznapredovalih slučajeva tuberkuloze. U crvenom okruženju možemo postati dinamični i temperamentni, ali vrlo lako i frustrirani. Može biti korisna i u razbijanju negativnih misli. 

NARANDŽASTA 

Simbolizuje prosperitet i ponos. Djelotvorna je za prokrvljenost i iscrpljene živce opskrbljuje novom energijom. Korisna je u liječenju bubrežnog i žučnog kamenja, hernije i upale slijepog creva. Koristi se i za stimulaciju proizvodnje mlijeka kod dojilja poslije porođaja. Ublažava osjećaj samosažaljenja i nedostatak samopouzdanja. Sjajan je antidepresiv. 

ŽUTA 

Povezana je sa zadovoljstvom i srećom. Žuta je stimulans za mozak, jetru i slezinu. Djelotvorna je u liječenju dijabetesa, probavnih smetnji, poremećaja u radu jetre i bubrega, infekcije grla i oka, sifilisa i impotencije. Podstiče intelektualno razmišljanje i dobro prosuđivanje pa pomaže pri odlučivanju. Jača pamćenje, optimizam i samopouzdanje. Međutim, zagasitožuta može da podstakne strah. 

ZELENA 

Nastala je od plave i žute, smatra se bojom sklada. Ona je blagi sedativ. Čuva i poboljšava vid. Korisna je u liječenju upala, nervnih bolesti, čireva, malarije, gripa i prehlade, kao i seksualnih poremećaja. Lijek je protiv depresije. Pomaže ravnoteži emocije i stvara osjećaj prijatnosti, opuštenosti i smirenosti. Maslinastozelena može štetno uticati na duševno zdravlje. 

PLAVA 

Hladna, smirujuća, sedativna plava boja ublažava bol, smanjuje krvarenje i liječi opekotine. Korisna je u liječenju astme, respiratornih poremećaja i visokog pritiska. Visok pritisak znatno pada poslije samo pola sata "kupanja" u plavoj svjetlosti, a raste pod uticajem crvenog svjetla. Plava je boja noći i podstiče opuštenost i smirenost. Koristi se za liječenje nesanice. 

BIJELA 

Bijela je boja čistoće i nevinosti koja objedinjuje sve boje. Jača osjećaj jedinstva sa okolinom i smiruje. Kao što je bijela simbol pozitivnog, crna boja simbolizuje negativno - nesreću, tugu i bolest. Boja tame negativno utiče na raspoloženje. Bijela stvara utisak bogatstva i izobilja. Podstiče optimizam i pozitivnije gledamo na poslovne dogovore i ulaganja. 

LJUBIČASTA 

Kombinacija je zagrijavajuće crvene i rashlađujuće plave, pa je izvrstan, neiritirajući stimulans. Korisna je u liječenju nervoze i emocionalnih poremećaja, artritisa i akutne nesanice. Djelotvorna je i u liječenju zatvora, poremećaja u radu želuca, katarakte, migrene i kožnih bolesti. Djeluje umirujuće na oči, uši i nervni sistem, pomaže da pobijedite opsesije i strahove.