Istraživanje pokazalo

Šafran pomaže u mršavljenju i poboljšava raspoloženje

14:01, 24.02.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Istraživanja su pokazala da šafran može poboljšati raspoloženje, umanjiti simptome PMS-a i pomoći u mršavljenju.

Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene sporedne efekte. Osim toga, brojne studije pokazale su da šafran umanjuje anksioznost i depresiju.

Šafran je natraženiji i najskuplji začin na svijetu koji je poznat i kao "crveno zlato". Kilogram najkvalitetnijeg šafrana košta oko tri hiljade dolara, a razloga je više.

Šafran raste u specifičnim uslovima i cvjeta samo jednu sedmicu u godini. Najbolje raste na suncu i na suhom, ali bogatom tlu. Bere se samo u određeno vrijeme, a za pola kilograma ovog začina potrebno je skoro 80 hiljada cvjetova biljke. Na visoku cijenu ovog začina utiče i to što se sve radi ručno – od žetve do sušenja.

Najpopularniji je šafran iz Indije, Irana i Španije, a ljudi širom svijeta spremni su odvojiti novac za ovaj skupocjeni začin zbog njegovih ljekovitih svojstava. Stari Grci, Kinezi i Indijci koristili su ovaj začin za sve – od pripreme parfema do lijekova.

Šafran ima intenzivan miris i pomalo je gorkog okusa. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen. Najčešće se koristi u pripremi slatkiša, te jelima s rižom.