Hladnim danima

Puno voća, povrća za imunitet

09:57, 23.10.2018.
Thumbnail
Namirnice koje su idealni saveznik za jačanje imuniteta i koji su trikovi za održavanje organizma zdravim.

Nakon naglih pada temperatura na kakve smo navikli tokom ljeta, jesen sa sobom donosi veliki nedostatak vitamina D koji u kombinaciji s manjom količinom kretanja uzrokuje pad imuniteta.

Imunitet predstavlja prirodni obrambeni sustav organizma čija je glavna zadaća proizvodnja antitijela koja ga štite od raznih bolesti. Stručnjaci kažu da upravo u jesen imunitet počinje najviše slabiti zbog razlicitih razloga kao što su smanjeni unos tekućine, puno manje kretanja i svježeg zraka nego u ljetnim danima, te svakodnevni stres i neuravnotežena ishrana. Užurbani način života također uzima svoj danak i odražava se negativno na naše zdravlje.

Ono što svakako možemo učiniti je utjecati na poboljšanje ishrane i povećanje fizičke aktivnosti kako bi naš imunitet održali jakim i zdravim čak i za vrijeme hladnijih jesenskih i zimskih dana.

Najvažnije je uzimati uravnotežene i zdrave obroke, održavati formu redovitom vježbom i paziti na važne dodatke ishrani kojih nam često može manjkati. To su vitamin C, vitamin D, cink i željezo.

Pročitajte koje sve namirnice su idealni saveznik za jačanje imuniteta i koji su trikovi za održavanje organizma zdravim.
 
GLJIVE

Gljive sadrže vitamin D kojeg nam svima tijekom hladnijih jesenskih dana zaista nedostaje.

Šampinjoni su i posebno oružje u borbi protiv prehlada jer su bogate antioksidansima, te vitaminom rivoflavinom koji je zaslužan za jaki imunitet.

Osim toga, šampinjoni i vrganji imaju doista visok udio proteina i vlakana što je odlično za zdravlje, a sadrže i antiupalna i antiosidativna svojstva što ih automatski svrstava u glavne saveznike u borbi protiv prehlade, gripe, srčanih bolesti i sl.

(Žena.hr)