Novi poduhvat naučnika

Prvi izliječeni od alkoholizma, laserima ciljani neuroni

07:01, 27.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Naučnici sa instituta Scripps Research tvrde da su uspjeli da izliječe pacove zavisne od alkohola tako što su laserima ciljali određene neurone u njihovim mozgovima, piše "Science Alert".

"Ono što je toliko uzbudljivo je da smo uspjeli da kontrolišemo želju za konzumacijom alkohola kod teško zavisnih ispitanika jednostavnim pritiskom na prekidač", rekao je neurobiolog Olivijer Džordž sa Scrippsa.

"Uspjeli smo dramatično da smanjimo konzumaciju alkohola i fizičke simptome odvikavanja tako što smo ugradili optička vlakna duboko u mozak i laserom ciljali specifične neurone", dodao je.

Spomenuto istraživanje "Inactivation of a CRF-dependent amygdalofugal pathway reverses addiction-like behaviors in alcohol-dependent rats", objavljeno je u uglednom časopisu "Nature Communications".

Međutim, iako su naučnici optimistični u vezi sa istraživanjem, mogla bi da prođe decenija dok procedura ne bude spremna za testiranje na ljudima.

"Tokom ovog postupka koristili smo najsavremeniju eksperimentalnu tehnologiju koja postoji na tržištu i korišćenje iste nije odobrena na ljudima, tako da može proći i 30 godina prije nego što vidimo alkoholičare s implantatima u mozgu koji im pomažu da ne posegnu za bocom", rekao je Džordž.