Test sa hladnom vodom

Provjerite zdravlje svog srca za samo 30 sekundi

16:42, 13.12.2019.
Izvor: klix.ba
Vaše srce može kucati čak i ako nije povezano s vašim tijelom i to je ono što ovaj organ čini moćnim. Srce je jedan od najbitnijih organa pa je zbog toga veoma važno da živite zdravo kako bi s njim sve bilo kako treba.

Bright Side vam donosi test kojim možete provjeriti zdravlje svog srca u samo 30 sekundi.

Prvi korak je da umivaonik napunite hladnom vodom, za još bolje rezultate razmislite da u vodu ubacite i led. Potom stavite ruke u vodu s kockicama leda i držite ih 30 sekundi. To će vam pokazati kako vaša krv reagira kada dođe u kontakt s hladnoćom.

Možete dobiti dva rezultata. Ako su vam prsti crveni, to je dobra vijest. To zapravo znači da nemate problema s protokom krvi. Dakle, vaše srce i krvotok su zdravi.

Ako vam prsti postaju blijedi ili plavkasti, vjerovatno imate problem s cirkulacijom krvi.

To se dešava jer imate nizak nivo kisika u krvnim ćelijama. U ovom slučaju pokušajte zagrijati ili masirati prste kako biste ih vratili u normalu, ako se to ne dogodi, posjetite ljekara.

Namirnice koje mogu poboljšati zdravlje vašeg srca su bijeli luk koji snižava krvni pritisak i ublažava vazokonstrikciju. Tamna čokolada normalizira krvni pritisak i bori se protiv upala. Cimet se bori protiv srčanih bolesti i ateroskleroze, a avokado snižava nivo "lošeg" holesterola i pomaže očistiti arterije.