Stručnjaci savjetuju

Protiv mamurluka jedite jaja i šetajte

13:37, 25.08.2018.
Izvor: nezavisne.com
Thumbnail
Suva usta, glavobolja, mučnina, samo su neki od simptoma koji prate jutarnji mamurluk. I dok u narodu postoje brojni prirodni lijekovi koji ublažavaju te neprijatne efekte, poput kafe, masne hrane, kokosovog mlijeka, vitamina C itd., neki ljudi vjeruju da nema boljeg eliksira od kratkog intenzivnog treninga.

Britanski "The Independent" je u razgovoru s poznatim ličnim trenerom iz Londona Ijanom Stricom pokušao da pruži odgovor na ovo pitanje koje izaziva dileme.

"Nažalost, staro pravilo o "liječenju" mamurluka dobrom dozom znojenja u praksi se nije pokazalo kao previše zdravo i efikasno. Glavni problem s mamurlukom je dehidracija, pa odlazak na trening i dodatno znojenje samo dodatno pojačavaju efekat dehidracije", kaže Stric.

Ne samo to, pored još veće dehidracije na kraju treninga problem leži i u činjenici da vaš balans tokom mamurluka neće biti ni izbliza kao u normalnim okolnostima, pa se samim tim rizik od povreda značajno povećava.

Stručnjaci savjetuju da u tim situacijama izađete napolje i prošetate kako biste podstakli bolji protok krvi i tako ubrzali povratak na prethodno stanje i navike.

Najbolja su prirodna rješenja u vidu jaja. Ne samo da je ova namirnica odličan izbor poslije treninga, već je zbog obilja proteina pravi saveznik u borbi protiv mamurluka.

Kada unosimo alkohol naš metabolizam proizvodi hemijsko jedinjenje - acetaldehid. To je toksin koji je najodgovorniji za sva ta neprijatna dejstva tokom mamurluka. Na svu sreću, jaja su izuzetno bogata aminokiselinom koja se zove cistein i koju naš organizam pretvara u efikasnog protivnika acetaldehidu u vidu snažnog antioksidansa.

Jaje srednje veličine sadrži 292 miligrama cisteina, što je vjerovatno više od prepisanih 4,1 miligram po kilogramu tjelesne težine dnevno prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Dakle, za čovjeka od 70 kilograma ekvivalent bi bilo 287 miligrama dnevno.

Jaja su prava superhrana, a to dokazuju i podaci da se u njima nalaze i vitamin A, vitamin D, selen, omega-3 masti, čitav kompleks vitamina B, uključujući B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin i folne kiseline. Tu su i minerali: cink, gvožđe i bakar.