Napravite sami

Pravo osvježenje u ljetnjim danima

10:53, 13.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Kako nam predstoje paklene vrućine, svi pribjegavamo raznim načinima da bi se osvježili i rashladili. 
Priželjkujemo nešto hladno uvijek na domak ruke, pa evo i rješenja.

Predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica, koji je odlična zamjena za gotove sokove prepune šećera. Oduvijek ste željeli da znate šta tačno pijete, šta ima unutra sve, pa evo i prilike. Budite sam svoj majstor i nećete da dobijete proizvod sa dodatkom soli i šećera i sa smanjenim udjelom vlakana. Domaći sokovi su pravo osvježenje, još kad znate da su hranljive stvari i vitamini sačuvani, uživaćete još više u ovom ledenom napitku. 

Zahvaljujući najnovijim sokovnicima, sada iz sastojaka možemo da dobijemo mnogo više nego prije samo nekoliko godina. Zato je priprema sokova kod kuće brza i laka,a nutrivno gledano takvi sokovi su vrlo bogati i hranljivi. 

Celer je jedan od nezaobilaznih sastojaka zdravih napitaka i bez njega zdravi napitak je nezamisliv. U skromnom korenastom povrću nalazi se jedan od najbogatijih izvora alkalnih minerala iz vrta. 

Za letnje vrućine predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica iz knjige "Alkalni sokovi & smoothiji" autora dr Stefana Domeniga u izdanju Školske knjige. Ovaj sok savršena je zamjena za gotove sokove prepune šećera i umjetnutih boja i ukusa. 

Sastojci:

4 lista zelene salate
½ malog krastavca
2 celera
75 g mješanog bobičastog voća, npr. jagoda, malina i kupina
125 ml hladne vode

Priprema: 

Listove salate stavite u blender. Krastavac očistite i krupnije isjeckajte, zatim dodajte salati. Bacite bobice koje su izgubile boju. Vodu i bobice stavite u blender i uključite blender na minut dok smjesa ne postane glatka. Sipajte u čašu i uživajte!