Pitanje koje je mnoge mučilo

Poznato da li se virus korona može prenijeti seksualnim putem

20:25, 03.05.2020.
Izvor: novosti.rs
Nepoznanice oko korona virusa se nastavljaju. Naučnici još dugo će imati posla kako bi otkrili sve njegove nepoznanice, odnosno štete koje je učinio ili će tek učiniti zdravlju svjetske populacije. Ne samo da dio pacijenata ima brojne komplikacije koje se mogu završiti fatalno, nego se sve više govori i o mogućim dugoročnijim posljedicama za zdravlje. Od kovida-19 mogu stradati pluća, srce, mozak, bubrezi, krvni sudovi, a možda i reproduktivno zdravlje muškaraca.

Najnovije međunarodno istraživanje govori da se korona virus najvjerovatnije ne prenosi seksualnim putem, ali se ipak dodaje da se ne može potpuno isključiti ni taj način prenošenja. Posebno ih zabrinjava što dio pacijenata s blagim oblikom kovida-19 ima bolove u testisima, što ukazuje na upalu pa bi to moglo da znači da će neki od njih dugoročno imati problem sa plodnošću.

Međunarodni tim stručnjaka u ovom istraživanju vodio je dr. Feng Pan sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong u Vuhanu. Analiza uzoraka sperme 34 Kineza koji su prije mjesec dana imali blage simptome kovida-19 pokazuje da su bili negativni na korona virus pa je zaključak da se vjerovatno bolest ne može širiti seksualnim putem.

Ali, stručnjaci kažu da ne mogu da isključe mogućnost da je virus bio u sjemenoj tečnosti tokom infektivnog razdoblja pacijenata. Takođe se napominje da se nisu testirali pacijenti sa težim oblikom bolesti, ali stručnjake najviše brine činjenica da se 19 odsto zaraženih žali na bolove u testisima što bi na kraju moglo da dovede do upale, a onda i do problema sa plodnošću. S obzirom na to da petina oboljelih muškaraca ima bol u testisima, naučnici su se pitali može li se virus širiti sprematozoidima i kakve bi bile posljedice za muško reproduktivno zdravlje ako se nalazi i u testisima.

Laboratorijski testovi nisu otkrili SARS-CoV-2 ni u jednom uzorku sperme ispitanika, ali ipak treba paziti na moguća oštećenja testisa kod pacijenata sa korona virusom, naročito kod onih koji su u reproduktivnoj dobi. Ističe se da premda korona virus uglavnom cilja na pluća i imunološki sistem, infekcija može rezultirati “slabljenjem imunološke homeostaze u testisima”, što bi moglo preuzrokovati orhitis ili upalu testisa. To bi moglo smanjiti broj spermatozoida i vjerovatno dovesti do neplodnosti, tvrde kineski naučnici koji su sproveli ovo istraživanje.