Istraživanja potvrdila

Poremećaji čula mirisa povezani su sa rizikom od rane smrti

07:38, 02.05.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Poremećaji čula mirisa povezani su s rizikom od rane smrti, stoji u rezultatima najnovije studije.

Starije odrasle osobe koje nisu bile u stanju prepoznati ili razlikovati određene mirise imaju 46 odsto veću vjerovatnoću da će umrijeti deset godina prije u odnosu na one koji imaju oštrije čulo mirisa.

Istraživači sugerišu da bi testovi čula mirisa mogli postati rutinski dio pregleda ljekara opšte prakse, jer bi oslabljenost ovog čula mogao biti rani znak bolesti.

"Oslabljenost čula mirisa postaje sve češći problem kako ljudi stare i postoji veza s većim rizikom od preuranjene smrti. Naša studija je prva koja razmatra potencijalne opasnosti ovog poremećaja", rekla je dr. Honglei Chen.

Rezultati do kojih su istraživači došli dobijeni su od skoro 2.300 muškaraca i žena koji su učestvovali u studiji o starenju. Učesnici, u dobi između 71 i 82 godine, bili su zamoljeni da identifikuju 12 zajedničkih mirisa, a zatim su rangirani na osnovu toga koliko su dobro obavili ovaj zadatak. Naime, čulo mirisa rangiran je kao slab, umjeren ili dobar bez obzira na spol.

U poređenju s onima koji imaju potpuno očuvano čulo mirisa, oni za koje je ustanovljeno da imaju neku vrstu poremećaja mirisa imaju 46 odsto više šanse da će umrijeti deset godina prije ostalih, javlja Sky News.

Test mirisa je čak bio povezan i s ranom smrću i vitalno zdravijih učesnika u istraživanju, prema studiji objavljenoj u Annals of Internal Medicine.

Iako su problemi u vezi s čulom mirisa povezani s Parkinsonovom bolešću i demencijom, kao i s gubitkom težine, ovo objašnjava samo 28 odsto od svih uzroka smrti kod ljudi.

"Mi nismo došli do razloga kojima ćemo objasniti više od 70 odsto povećanja rizika koji dovode do smrti. Moramo saznati šta se dogodilo s ovim procentom", dodala je Chen.