Greške pri pravljenju salate

Paradajz beskoristan bez ulja

13:52, 28.07.2018.
Izvor: Srpskainfo.com
Thumbnail
U moru nutricionističkih savjeta i kvazi savjeta po internetu čovjek danas teško da može da se snađe. Od pravih istraživanja, lako stižemo do priča “čula načula” i počinjemo da pravimo greške u ishrani koje nas mnogo koštaju.

Evo, recimo da vas pitamo: kako pravite salatu od paradajza? Nekada se znalo kako su to bake radile. Isjeku mirisni paradajz, posole ga, pospu uljem i dobijate omiljenu ljetnu salatu.

Međutim, danas, za nas pehrambeno osvještene babine potomke, to nije dovoljno zdravo, prenosi Žena Blic.

Šta smo izbacili? Pa, ulje naravno! Jer, već odavno smo objavili rat masnoćama i pokušavamo da ih protjeramo iz svega, a i ne znamo koliku grešku pravimo.

"Da bi vaš organizam iskoristio kalijum iz paradajza, a koji je dragocjen za srce i krvne sudove morate da ga pospete uljem. Samo tako će vaše tijelo uzeti ovaj mineral. Ako nema ulja, kalijum se neće zadržati u vašem tijelu. Jednostavno, paradajz koji nije posut uljem je sasvim beskorisan za organizam," otkrila nam je Branka Mirković nutricionista.

Pa prema tome, slobodno začinite vašu salatu i uzmite potrebnu dozu ovog minerala. Ako baš želite da promijenite babin recept, smanjite količinu soli.

I sada, kada ste po provjerenom receptu napravili salatu i sačuvali kalijum, evo nekoliko činjenica, koje će vam pomoći da shvatite zašto je ovaj mineral tako važan za organizam:

– Čuva krvne sudove, srce i pomaže izbacivanje vode iz tijela

– Utiče na očuvanje koštane mase

– Štiti bubrege od formiranja pijeska