Radite jednu za drugom

Ovim vježbama ubrzajte cirkulaciju

06:56, 07.03.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Što su razvijeniji kardiovaskularni i respiratorni sistem, to je veći protok krvi. 

Bolja cirkulacija znači da će veći broj crvenih krvnih ćelija koje su bogate kiseonikom stići do mišića i organa. Povećana količina krvne plazme i drugih materija doprinosi stvaranju energije, što dovodi do dobrog zdravlja kako fizičkog, tako i psihičkog. Istovremeno, dobra cirkulacija doprinosi boljem prilagođavanju na predstojeću promjenu godišnjih doba.

Da bi se ojačalo srce i pluća najbitnija je redovna rekreacija. Koje vježbe su za ovu namjenu najbolje savjetuje Igor Kovačević, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta i osnivač pokreta "Živi zdravo".

POLUSKLOPKA

Ležeći na leđima podižite jednu nogu, blago savijenu u koljenu, do ugla od 90 stepeni u odnosu na zglob kuka, a obema rukama i samo lopatičnim dijelom leđa podižite se ka podignutoj nozi. Zadržite ovaj položaj dvije do tri sekunde, uz postepeni izdisaj, pa se vratite u početni položaj. Ponovite isto podižući drugu nogu. Pri tome donji dio leđa nikako ne smije da se odiže od podloge. Uradite po 10 podizanja za svaku nogu.

POLUČUČANj

Iz stojećeg položaja postavite stopala paralelno, malo šire od širine kukova. Ruke su uz tijelo. Savijajući koljena, gurajte zadnjicu pozadi kao da želite da sjednete na neku udaljenu stolicu. Istovremeno trup naginjite blago ka naprijed, leđa su prava, blago nagnuta naprijed, ruke podignite ispred tijela. Spustite se do ugla od 90 stepeni, zadržite položaj dvije sekunde. Uradite 20 puta.

ČETVORONOŽNA DIJAGONALA

Iz četvornožnog položaja (kada ste oslonjeni na koljena i na šake, leđa ispravljena) podižite suprotnu ruku i nogu istovremeno, a glava mora da bude u produžetku kičmenog stuba.Zadržite poziciju tri sekunde, vratite se u početni položaj pa podignite drugu ruku i noge. Uradite 20 puta.

NAPOMENA: Sve tri vježbe radite jednu za drugom, a onda u zavisnosti od trenutnog nivoa fizičke spremnosti, ponovite od dvije do četiri serije sa pauzama od dva minuta između njih.