Sastavni dio turske kuhinje

Ovaj magični lijek za mamurluk se nalazi i u svakoj srpskoj kući

13:27, 02.01.2019.
Izvor: B92
Thumbnail

Krastavci su sastavni dio turske kuhinje, a čaša soka od kiselih krastavaca je poznati brz, ukusan i prirodan lijek za jake glavobolje i mamurluk.

Turci smatraju da jelo bez krastavaca nije kompletno, pa se tako na svakom stolu u turskom domaćinstvu mogu vidjeti kiseli krastavci. To ponekada ne važi tokom ljeta jer krastavci više vole hladnoću. 

Isto tako, ukoliko previše popijete kiseli krastavci vam mogu spasiti jutro poslije. Sok od kiselih krastavaca je bogat mineralima, pa tako i otklanja mamurluk dok ste rekli „keks“. 

Važnost krastavaca je možda najbolje vidljiva u istanbulskoj četvrti Eminonu gdje se usidreni brodovi nalaze u tjesnacu tamo gdje se Bosfor susreće s Mramornim morem. E, baš tu možete vidjeti bezbroj restorana brze hrane i horde gladnih lokalaca kako jedu sendviče s ribom koja više ni ne dolazi iz obližnjih gradskih voda već se uvozi. Pored tih restorana su i brojni prodavci koji prodaju najbolje sokove od turšije, ukiseljenu šargarepu, kupus i papriku koji se savršeno slažu s ribom.

Ovaj stari metod konzerviranja proizvoda još efikasnije utiče na poboljšanje i naglašavanje ukusa proizvoda. Dok je u drugim zemljama kiseljenje namirnica ograničeno Turci pak, za granice ne znaju. Desetine sorti povrća i voća, uključujući i neke divlje vrste poput pikantnih zelenih šljiva, sasvim su normalan dio „ukiseljene“ turske trpeze. 

Iako je sok od krastavaca uglavnom popularan kod mamurluka i glavobolja, jedna druga vrsta ovog soka savršeno se slaže uz večeru. Ukusan i često začinjen napitak poslužuje se uz rakiju i jede se uz meso sa roštilja. Tamnoljubičasta nijansa pića je zapravo kombinacija soka od kiselih krastavaca, crvenih šargarepa i repe, nepravedno zapostavljenog, a veoma zdravog povrća. 

Stoga ukoliko posjetite Tursku, a posebno Istanbul ne zaboravite da pazarite turšiju, a pogotovo sok od kiselih krastavaca koji će vam spasiti glavu poslije burne noći.