Istraživanja pokazala

Oštećenja mozga i halucinacije posljedice COVID-19

19:18, 11.07.2020.
Izvor: Srna
Virus korona ne nanosi samo štetu plućima, srcu i bubrezima, već uzrokuje i teža oštećenja mozga, a pacijenti boluju od određenih neuroloških stanja uključujući paranoju i halucinacije, navodi se u studiji britanskih istraživača.

Ubrzo nakon puštanja iz bolnice zbog liječenja od COVID-19 žena iz Britanije stara 55 godina počela je da halucinira. Ona je počela da pati i od manije gonjenja, a pojavio se određeni nagon da stalno skida i oblači kaput, navodi AFP.

Ona je jedna od 43 pacijenta s teškim neurološkim komplikacijama koja je dio studije britanskih naučnika i koja je objavljena u časopisu "Brejn".

Ovaj virus, prema najnovijim istraživanjima, može da izazove moždani udar, različite tipove encefalitisa, ADEM, odnosno akutno upalno oboljenje centralnog nervnog sistema koji obično pogađa djecu, i Giljen Bareov sindrom (stanje koje napada nervni sistem i izaziva paralizu).

Komplikacije, za koje se čini da pogađaju samo mali broj zaraženih virusom, obično se pojavljuju šest dana prije i 14 dana nakon pojave uobičajenih simptoma COVID-19 kao što su suv kašalj ili groznica.

Za neke preživjele komplikacije usljed virusa korona mogu da traju do kraja života, navodi AFP.

"Morali smo da čekamo da virus dođe u Evropu iz Kine prije nego što su nam italijanski naučnici mogli da kažu nešto o njegovim neurološkim efektima", rekao je Pjer-Mari Ledo, direktor Odjeljenja za neurologiju na Institutu Paster u Parizu.

Među prvim simptomima virusa COVID-19 registrovani su gubitak ukusa i mirisa.

Ledo je rekao da nova studija omogućava jasniji uvid u neurološka oštećenja koja uzrokuje COVID-19.

Novo istraživanje ukazuje da COVID-19 napada neurone i da je neurotropski.

Najpoznatiji neurotropski virus je onaj koje uzrokuje bjesnilo, a isključivo napada centralni nervni sistem.

Činjenica da je COVID-19 prevashodno respiratorna bolest ni na koji način ne sprečava ovaj neurološki aspekt virusa.