Oprez sa antidepresivima: Seksualno funkcionisanje se remeti

21:35, 10.06.2020.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Upotreba lijekova za ublažavanje simptoma depresije odražava se na normalno seksualno funkcionisanje, ali ima značajan uticaj i na emocije - tvrdi Helen Fišer, antropolog i istraživač moderne teorije ljubavi sa Univerziteta Rutger.

Autorka brojnih knjiga na ovu temu navodi da antidepresivi "otupljuju" naše ljubavne sposobnosti, odnosno "ruše" mehanizam po kojem se zaljubljujemo i ostajemo u vezi.

- Osoba koja koristi ove medikamente nije u stanju da se zaljubi, ali ni da zadrži ljubavni odnos po uzimanju antidepresivne terapije - smatra antropolog. - Većina je bespogovorno spremna da se odrekne seksa da bi se, uz pomoć lijekova, izborila sa depresijom, a statistika pokazuje da većina onih koja je na terapiji ima seksualnu disfunkciju. I o tome, manje-više, ne razmišljaju kao o teretu većem od same bolesti. Međutim, mnogi se zbog liječenja depresije, ipak, ne bi lišili ljubavi. Jednostavno, ne žele da plate toliko visoku cijenu.

Istraživanja pokazuju da antidepresivi mijenjaju bazične hemijske procese u organizmu, pa tako onemogućavaju da se stvori i rasplamsa "vatra" između dvoje ljudi.