Oprez prilikom probe

Novi kupaći kostimi izvor zaraze

14:05, 21.06.2018.
Izvor: Kurir
Thumbnail

Sezona kupanja u moru i bazenima upravo počinje, pa je u jeku kupovina kupaćeg kostima.
Naravno da prije kupovine želite da ga isprobate, da vidite kako vam stoji i da li model i boja odgovaraju građi vašeg tijela. 

Međutim, proba u prodavnici može biti prilično opasna po zdravlje i o tome treba veoma voditi računa.
Naime, plastična zaštita koja se nalazi u donjem dijelu kupaćeg kostima (na sredini gaćica) trebalo bi da predstavlja zaštitu od tjelesnih tečnosti i mikroba, ali se pokazalo da je upravo ona nevjerovatan izvor zaraze - tvrde naučnici.

Na skoro svim isprobanim uzorcima pronađeni su tragovi kože, fekalija i bakterija koje pospešuju nastanak vaginalnih gljivica, a samim tim i ozbiljnih infekcija, a najviše virusa i bakterija nađeno je na kupaćim kostimima i donjem vešu. Sve to se dešava zbog toga što žene najčešće skidaju gaćice da bi videle kako im kupaći prijanja uz kožu.

"Kvalitet prodavnice uopšte nije uticao na to koliko su kupaći kostimi prljavi. Kada su u pitanju bile i skupe i jeftine radnje, tragovi bakterija bili su podjednako prisutni," objasnio je dr Filip Tijerno, profesor mikrobiologije i patologije.

Da bi se izbegla zaraza, veoma važno je naglasiti da se donji dijelovi kupaćih kostima nikada ne isprobavaju na golu kožu, već isključivo preko gaćica, jer ko zna ko ga je i kako isprobavao prije vas...

 Kako smanjiti rizik od zaraze

- Prilikom isprobavanja kupaćeg kostima nipošto ne skidajte donji veš.
- Prije prvog nošenja kupaći kostim obavezno oprati.
- Nakon kupovine ili isprobavanja kupaćeg obavezno treba oprati ruke, jer se tako smanjuje rizik od prenošenja virusa i bakterija u organizam.