Nevjerovatne prednosti duda po vaše zdravlje

  • 08.04.2021.17:04

Vjerovatno jeste još kao djeca, pokušavali da sa njegovog visokog stabla uberete nekoliko zrelih plodova. Ovo nevjerovatno ukusno voće, poznato po svojoj crnoj i bijeloj boji osim fantastičnog ukusa važi za jedno od najzdravijih na našim prostorima. Zbog svojih izuzetnih prednosti po ljudsko zdravlje, našu pažnju posvjećujemo danas upravo voćki zvanoj dud.

ŠTA JE DUD?

Riječ je o plodu koji raste na drvetu duda i koji nas osim svoje crne i bijele boje, može počastiti još i crvenom i plavom verzijom. Stabla duda porastu i do 10 metara u visinu, a njihovi listovi su omiljena hrana svilenim bubama. Dud sazreva tokom nekoliko mjeseci od kojih je potpuno zreo u maju. Zbog svoje slatkoće dud se koristi za pravljenje džemova, vina i preliva za palačinke.

PREDNOSTI DUDA?

Dud je voćka puna hranljivih sastojaka i vitamina. Šolja sirvog duda sadrži svega 60 kalorija, što predstavlja lagan i ukusan obrok. Dud sadrži ugljene hidrate koji šećer pretvaraju u laktozu, pružajući na taj način ćelijama energiju. Konzumacija duda povećava unos gvožđa i osigurava ispunjavanje tkiva kiseonikom. Dud je bogat vitaminima K i C, pri čemu vitamin K pomaže u razvoju koštanog tkiva i bitna je komponenta za zgrušavanje krvi, a vitamin C povećava snagu tkiva i sintezu kolagena. Takođe on sadrži i riboflavin (B2) koji štiti tkiva od slobodnih radikala.

KAKO DUD DOPRINOSI ZDRAVLJU ČOVJEKA?

  • Poboljšava varenje – Dud djeluje blagotvorno na ljudski stomak. Ublažava zatvor i odličan je pri procesu mršavljenja. Sadrži dobru količinu dijetalnih vlakana, a ova vlakna su tijelu potrebna za pravilno varenje. Smanjuje osjećaj nadutosti i grčeva u stomaku.

  • Smanjuje holesterol – Konzumacija duda predstavlja dobar način snižavanja nivoa lošeg holesterola u tijelu. To znači da dud doprinosi sprečavanju nastanka kadriovaskularnih problema.

  • Kontroliše nivo šećera u krvi – Bijeli dud je odličan pri kontroli nivoa šećera u krvi. Hemijska jedinjenja koja se nalaze u bijelom dudu slična su onima koja se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2.

  • Smanjuje rizik od karcinoma – Dud predstavlja vrlo učinkovito rješenje za zaštitu organizma od oboljenja koje nazivamo karcinom. Bogat antioksidantima i fitonutrijentima on pomaže pri zaustavljanju rasta i širenju ćelija raka.

  • Poboljšava cirkulaciju krvi – Dud pospješuje protok krvi kroz organizam, kontroliše krvni pritisak i čisti krv.

Tagovi: