Procesi koji remete san

Nesanica ukazuje na upale u mozgu

17:04, 21.12.2018.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Mohan Garikiparithi, profesor na Univerzitetu Osmania, predstavlja pet načina na koje različiti upalni procesi u ljudskom tijelu mogu dovesti do poremećaja vezanih za san.

Razni oblici upala su zapravo sredstvo za ljudsko tijelo kako bi se zaštitilo od traume. S druge strane, upale mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija ako stanje postane hronično. Zapaljenje može negativno uticati na sve ljudske organe i može ozbiljno naštetiti zdravlju.

Jedna od fizioloških funkcija na koju negativno može uticati upala između ostalog je i spavanje. Ukoliko ljudski organizam ne dobije dovoljnu količinu sna, ovo stanje može dodatno pogoršati upale i doprinijeti pogoršanju zdravlja. Što više ne spavate, to se upale sve više šire.

Ukočena vilica

Ukoliko vam se vilica tokom sna ili buđenja čvrsto ukoči, to može biti jedan od znakova upalnog procesa u organizmu. Upala vam onemogućava da se potpuno opustite, što može prouzrokovati nevoljno stiskanje vilice. Bez pravilnog opuštanja, možete se probuditi osećanjem neosnovanog.

Glavobolje

Svakodnevni stres može izazvati upale koje mogu poremetiti san tokom noći. Samim tim manjak sna i intenzivni stres mogu izazvati jutarnje glavobolje.

Bol u mišićima

Razne upale su značajan faktor koji doprinosi bolu u mišićima, a ova neugodna pojava tokom noći može ozbiljno naštetiti vašem snu i možda ćete morati koristiti antiinflamatorne lijekove ili tablete za spavanje kako biste se riješili ove vrste neugodnosti.

Bol u stomaku

Nemiran stomak također može biti jedan od znakova upalnog procesa u tijelu, jer do upale može doći do i zbog napada mikroorganizama na vaš digestivni sistem.

Promjene u disanju

Upale se mogu povezati i s noćnom apneom, tj. stanjem koje karakteriše privremeni prestanak disanja. Disajni put postaje blokiran i vi ste primorani probuditi se kako biste udahnuli. Ovo stalno buđenje može poremetiti vaš bioritam.