Izbjegnite grčeve

Ne pijte čaj na prazan želudac

07:45, 25.09.2018.
Izvor: Alo
Thumbnail
Nema sumnje da je ispijanje čaja mnogo bolje po naše zdravlje od kafe ili nekih drugih napitaka. A mnogi ga piju ujutru čim se probude, često na prazan želudac. Evo kako to zapravo deluje na naš organizam.

Ako ste od onih koji vole da dan započnu uz šoljicu čaja, onda treba da znate šta stručnjaci kažu o tome. Naime, čaj je poželjno piti, ali ne bilo kako.

Ukoliko ga pijete natašte, to može izazvati grčeve u želucu i poremetiti metabolizam. Preporuka je da ujutro prvo popijete barem čašu tople vode kako biste hidrirali tijelo nakon sna. Ako pijete čaj, koji je diuretik, dodatno ćete dehidrirati tijelo. Osim toga, on pojačava kiselost u usnoj duplji, što može oštetiti zubnu gleđ, a zubi mogu dobiti onu neugodnu žutu boju.

Čaj će vam svakako dati neophodnu energiju za početak dana, ali pazite jer može uzrokovati i vrtoglavicu i glavobolju. Sve može da se dodatno pogorša i ako ga pijete s mlijekom. Verovatno ćete se osećati i naduto zbog laktoze, a mlijeko na prazan želudac može izazvati i konstipaciju.

Stručnjaci savjetuju da bi najbolje bilo da ujutru čim ustanete popijete vodu s limunom i medom ili takozvano zlatno mlijeko od kurkume. I ne morate da se odreknete ispijanja čaja ujutro, samo prije toga doručkujte.