Naučnici otkrili da se Evropom širi novi soj virusa, potiče sa španskih farmi

15:39, 29.10.2020.
Verzija koronavirusa koja je potekla od španskih poljoprivrednih radnika brzo se proširila velikim dijelom Evrope od ljeta, a sada čini većinu novih slučajeva zaraze u nekoliko zemalja i više od 80 posto u Velikoj Britaniji, piše danas Finacial Times pozivajući se na novu naučnu studiju.

Međunarodni tim znanstvenika koji prati virus putem njegovih genetskih mutacija opisao je u istraživačkom radu izvanredno širenje nove varijante virusa nazvane 20A.EU1.

Njihov rad sugeriše da su ljudi koji su se vraćali s ljetovanja u Španiji odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Evrope, postavljajući pitanje je li drugi talas koji je zahvatio Evropu mogao biti blaži da je kontrola na aerodromima i drugim saobraćajnim čvorištima bila bolja i stroža.

Budući da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mjesta iz kojeg je nastala.

"Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mjere prevencije često nisu bile dovoljne da zaustave dalji prenos novih sojeva virusa ovog ljeta", rekla je Emma Hodcroft, evolutivna genetičarka sa Univerziteta u Bazelu i glavni autor istraživanja koje tek treba biti objavljeno u naučnom časopisu.

Novi soj virusa brzo se širi

Naučni timovi u Švajcarskoj i Španiji sada žure s ispitivanjem ponašanja novog soja virusa kako bi utvrdili je li možda smrtonosniji ili zarazniji od ostalih sojeva.

Hodcroft je naglasila kako nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posljedica mutacije koja povećava prenos ili utiče na klinički ishod. Ipak, naglasila je da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije Sars-Cov-2 virusa na koju je ranije naišla. 

"Nisam vidjela nijednu varijantu s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa", rekla je.

Timovi posebno sarađuju s virološkim laboratorijima kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske stanice, što bi moglo promijeniti njegovo ponašanje.

Identifikovana je još jedna mutacija

Svi virusi razvijaju mutacije - promjene u genetskom kodu - koje se mogu grupisati u nove verzije i sojeve. Identifikovana je još jedna mutacija Sars-Cov-2, nazvana D614G, za koju se vjeruje da virus čini zaraznijim.

Joseph Fauver, genetski epidemiolog sa univerziteta Yale koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je: 

"Potrebno nam je više ovakvih istraživanja kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom vidjeti čine li virus prenosljivijim".

Novi soj virusa pojavio se među radnicima u Španiji

Nova varijanta virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavila se među poljoprivrednim radnicima na sjeveroistoku Španije u junu i brzo se proširila na lokalno stanovništvo, navodi se u istraživanju.

Tanja Stadler, profesorica evolucije sa Univerziteta tehnologije, znanosti i menadžmenta (ETH) u Cirihu, koja je bila dio projekta, rekla je da je analiza uzoraka virusa uzetih iz cijele Europe posljednjih sedmica pokazala da su izvedeni iz te iste varijante.

"Možemo vidjeti da je virus više puta uvezen u nekoliko zemalja, a mnogi od tih unosa proširili su se i širom stanovništva", rekao je prof. Stadler.

Iñaki Comas, šef konzorcija SeqCovid-Španija, koji proučava virus i koautor je spomenutog istraživanja, dodao je: 

"Jedna varijanta, potpomognuta početnim događajem superširenja, može brzo postati raširena."

Rizično ponašanje turista u Španiji pomoglo je širenju virusa

Istraživači su zaključili da je "rizično ponašanje" turista u Španiji - poput ignorisanja smjernica za socijalno distanciranje - pomoglo širenju ove nove varijante virusa.

Istraživanje je pokazalo da nova varijanta virusa čini osam od 10 slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji, 80 posto slučajeva u Španiji, 60 posto u Irskoj i do 40 posto u Švajcarskoj i Francuskoj.

Potpuno zatvaranje tokom proljeća pomoglo je da se početni talas zaraze koronavirusom stavi pod kontrolu. Ali, virus se posljednjih sedmica brzo proširio Evropom i prisililo nacionalne čelnike da uvedu nova ograničenja, piše Financial Times.