Najbolji kućni lijekovi koji bi vam mogli ublažiti opekotine od sunca

10:49, 31.07.2020.
Izvor: Index.hr
Stručnjaci kažu da biste ove godine mogli lakše izgorjeti na suncu.

Prvenstveno je važno da to bolno stanje pokušate izbjeći. Nosite kapu i sunčane naočale, birajte svijetle i prozračne materijale te izbjegavajte izlaganje suncu između 10 i 17 časova. Takođe, na kožu nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Mnogi ne znaju koliko je kreme potrebno nanijeti, a odgovor na to pitanje možete pronaći ovdje.

Ako ipak zaradite crvenilo, posegnite za nekim kućnim lijekovima.

Kokosovo ulje

Iako se kokosovo ulje smatra lijekom za opekotine, malo je naučnih dokaza koji to potvrđuju. Ipak, zbog udjela masti kokosovo ulje će nahraniti kožu te tako umanjiti suvoću i svrab.

Hladan tuš ili kupka

Nemojte se tuširati u ledenoj vodi, ali mlaka koja graniči s hladnom će rashladiti vašu kožu i ona će vas manje peći. Izbjegavajte sredstva za pranje i istuširajte se samo vodom i običnim sapunom.

Paradajz

Stručnjak za ljepotu Sonia Bainbridge tvrdi da olakšanje pri opekotinama pronalazi u triku koji je otkrila tokom boravka na australskim plažama.

"Stavljanje kriški paradajza na dijelove opečene kože može učiniti čuda i umanjiti osjećaj pečenja te crvenilo. Paradajz sadrži snažan antioksidans likopen koji pomaže u zaštiti kože od štete uzrokovane UV zrakama, a uklanja i crvenilo", rekla je za Metro.

Pjena za brijanje

Ovaj trik za ublažavanje opeklina kola društvenim mrežama već nekoliko godina, a dr. Joshua Zeichner vjeruje da u njemu ima istine.

"Neke kreme za brijanje sadrže mentol koji ima protuupalna svojstva i pruža osjećaj hlađenja. To pojašnjava zašto je kod nekih pjena za brijanje učinkovita", tvrdi za Healthline.

Ulje lavande

Stručnjak za kožu Bianca Estelle savjetuje ulje lavande.

"Ono ima protivupalna svojstva. Može vas riješiti neugodne boli i neugode koja se povezuje s opekotinama te ubrzati prirodni proces zacijeljenja", ističe.

Grčki jogurt

Za jogurtom najčešće posežu ljudi koji zarade opekotine. 

"On je umirujući za kožu jer ima probiotike koji ublažavaju upalu", kaže dr. Rita Rakus.