Još uvijek ne znamo šta je tačno

Mitovi i zablude o menstruaciji

10:15, 27.08.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Još od kako ste kao tinejdžerka dobili prvu menstruaciju bombarduju vas i tačnim i netačnim informacijama.

Neke žene sklone su da vjeruju u bapske priče, a neki mitovi u koje su vjerovale i naše bake prenijele su se i na nas. I pored toliko naprednih mišljenja stručnjaka mi još uvijek ne znamo ponekad šta je tačno, a šta je samo mit. 

To što dobijate svakog mjeseca znači da ste plodne 

Redovna menstruacija je veliki pokazatelj plodnosti i da ovulirate, ali plodnost zahtjeva nešto mnogo više od toga. To zahtijeva zdrave jajne ćelije, spermu, uterus i falopijeve tube. Na žalost, to što vam je menstruacija tačna kao sat svakog mjeseca ne znači da možete da ostanete trudne kad god poželite. 

Ne možete da ostanete trudne ako imate menstruaciju 

Ovo je donekle i tačno, ali kako zdrava sperma može da preživi u vašem reprodktivnom sistemu danima, a ciklus varira, može da se desi da ostanete trudne. Znajte i to da nije svako vaginalno krvarenje menstruacija. Možda samo imate tačkasto krvarenje koje vas upozorava da ste blizu ovulacije. 

Morate da dobiajte svakog mjeseca 

Ukoliko pijete kontracepcijske pilule može da se desi da vam menstruacija izostane zbog hormona koji utiču na formiranje zida materice, piše Cosmopolitan. Ako ne pijete ove pilule i menstruacija vam izostaje, javite se ljekaru. 

Ne možete da vježbate ili plivate kada imate menstruaciju 

Ovo su naše mame i bake čule od njihovim majki i baka i prenijele na nas. U prošlosti se vjerovalo da žene tada treba da se odmaraju i da svaka naporna fizička aktivnost može da dovede do povećanog krvarenja i bolova. Naučnici tvrde da vježbanje prije i tokom ciklusa zapravo može da pomogne kod simptoma. Vježbanje može da vam pomogne da se izborite sa bolom i smanjite žudnju za hranom. 

PMS je laž 

Nije tačno! PMS je stvaran i to zbog hormona koji se luče u postovulaciji. Oni uzrokuju umor, promjenu raspoloženja, bol u grudima, nesanicu, čak i gojenje. 

Tampon može zauvijek da se izgubi u vašoj vagini 

Ovaj mit se uglavnom zasniva na nedovoljno znanja o anatomiji ljudskog tijela i vagine. Cerviks spriječava da tampon prodre dalje i možete ga prstima izvaditi iz sebe. 

Užasan i nepodnošljiv bol je potpuno normalan 

Ovde pričamo o bolu koji parališe i ne dozvoljava vam da ustanete iz kreveta i odete na posao. Vjeruje se da tokom ciklusa trebate da osjećate bol i da je to normalno. Međutim, bolne menstruacije mogu da budu indikator nekog drugog problema. Ukoliko imate bolne menstruacije javite se ljekaru.