Roditelji oprez 

Marihuana oštećuje mozak tinejdžera

16:35, 05.07.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Najnovije istraživanje je dokazalo da je korišćenje marihuane najopasnije u tinejdžerskom periodu jer se upravo tada mozak razvija, te može da dođe do trajnih oštećenja, a u najmanju ruku ova djeca gube kontrolu nad svojim ponašanjem.

Nova studija je ustanovila da marihuana oštećuje mozak tinejdžera, a sve je povezano tako što se primjetio značajan pomak u gubitku kontrole nad ponašanjem kod ispitanika nad kojima je rađeno istraživanje.

Naime, kanabis oštećuje moždane ćelije odgovorne za samokontrolu, a kod mladih organizama koji su u razvoju je to najprimjetnije.

Treba napomenuti da su medicinski naučnici ispitali tinejdžere uz nadzor psihologa kako bi se odvojilo njihovo pubertetsko ponašanje od oštećenja mozga. Takođe, mjeren je rad moždanih talasa koji je pokazao loše rezultate kod tinejdžera koji su veoma rano počeli da koriste marihuanu.

Daljim istraživanjem se došlo do zaključka da se ovakvi slučajevi dosta teže odvikavaju od zavisnosti od narkotika, jer su iscrpljeniji i fizički i psihički od generacije.

Glavni naučnik na istraživanju dr Merilin Sir zastupa tezu da većina odraslih koji imaju problem sa zavisnošću od teških droga je baš u tinejdžerskom periodu počela da konzumira marihuanu.

"Adolescentski mozak može da bude posebno ranjiv, ali i da je upravo taj mozak u razvoju pogodan za širenje oštećenja ukoliko do njih dođe,"objašnjava dr Sir.

Ovo je samo prvi korak koji mora da bude temelj u istraživanju oštećenja na mozgu koje kanabis može da uslovi.

Kako bi se izbjegle bolesti zavisnosti jako je važno utvrditi kako ovaj važan organ u tijelu reaguje na opijate, jer se onda uspostavlja adekvatna preventiva.