Ne zapostavljajte djecu

Majčinska ljubav utiče na djetetov mozak

11:52, 13.06.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Istraživanje i poređenje snimaka mozgova dva trogodišnjaka otkrili su šokantne činjenice o tome koliko majčinska ljubav ima uticaja na djetetov razvoj. 

Jezivi snimci otkrili su da je mozak sa lijeve strane, koji pripada normalnom trogodišnjaku, znatno veći i sadrži manje tamnih regija od mozga sa desne strane koji takođe pripada trogodišnjaku koji je preživio ekstremno zapostavljanje.

Neurolozi navode da je razlika u veličini njihovih mozgova primarno izazvana načinom na koji su ih majke tretirale. Na prvi pogled, gledajući desni mozak reklo bi se da je dijete pretrpjelo povrede ili bolesti u prošlosti, ali eksperti navode da istina leži u tome da je ono najvjerovatnije bilo zapostavljano od majke, dok je drugo dijete sa većim i bolje razvijenim mozgom odraslo uz mnogo ljubavi i podrške porodice. 

Kako su istraživači naveli za britansko izdanje Nedeljnog telegrafa, dijete sa većim mozgom biće inteligentnije i razviće bolje socijalne vještine, za razliku od djeteta čiji se mozak nalazi sa desne strane slike, koje ima veće šanse da postane zavisnik od droge, kriminalac ili nezaposleno lice, koje je u većini slučajeva zavisno od državne pomoći. Da stvar bude još gora, djeca koju su majke zapostavljale u djetinjstvu podložna su i većim zdravstvenim problemima. 

Profesor Alan Šor, sa Univerziteta Kalifornije, u Los Anđelesu (UCLA) ističe da se u prve dvije godine bebe jako oslanjaju na vezu sa svojom majkom prvenstveno zbog razvoja mozga. On je takođe dodao da se 80 odsto moždanih ćelija razvija u prve dvije godine života, a problemi u tom razvoju mogu uticati na ljude do kraja njihovih života. 

U studiji je navedena i još jedna činjenica. Naime, majke koje zapostavljaju djecu u najranijem djetinjstvu upravo su isto tako bile tretirane od svojih roditelja i nemaju potpuno razvijen mozak, te ovakvo ponašanje predstavlja začarani krug. Ipak, ono se može prekinuti ukoliko dođe do rane intervencije i uz podršku porodice. 

Još jedna studija došla je do saznanja da su djeca koja imaju majčinsku ljubav i pažnju u najranijoj fazi života pametnija i bolje reaguju na stres.