Štete i drugim organima

Lijekovi protiv bolova mogu dovesti do gubitka sluha

07:28, 30.04.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Svaka deseta žena koja ibuprofenom rješava probleme sa bolovima i njime liječi hroničan bol rizikuje ozbiljne probleme sa sluhom.

Koliko god da vam logično izgleda da su analgetici za koje ne treba recept ljekara bezbjedni jer su prošli niz testova, ponekad se dešava da stvari budu drugačije.

Američki žurnal epidemiologije objavio je istraživanje doktora Garija Curhana iz bolnice u Bostonu u kome poznati stručnjak ističe da neki od najpopularnijih lijekova protiv bolova mogu kod žena da izazovu slabljenje sluha.

Još uvek se ne zna da li to važi i za muškarce, ali je poznati ljekar imao na raspolaganju podatke 55.000 žena i njihovih iskustava sa učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lijekova, gdje se najčešće spominje ibuprofen iacetaminofen. Ispalo je da je od onih žena koje su dublje od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, njih između devet i 10 odsto iskusile su gubitak sluha.

Nekad se oštećenje javljalo i poslije više od deset godina. One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema. Autori studije pritom ističu da se posljedice koje se navode, ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo kod žena koje su imale neke hronične bolesti. To nije jedina neželjena nuspojava.

Studije pokazuju da se pri takvom korišćenju tih lijekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema sa bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovije istraživanje ne bavi se uzrokom gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata može naslutiti da bi problem mogao da bude u direktom uticaju na ćelije slušnog aparata ili na poremećaj krvnog pritiska i noivo kiseonika u najosetljivijim dijelovim aslušnog aparata.