Korona udara i na kosu: opadanje počinje tri mjeseca poslije preležane infekcije

08:49, 15.12.2020.
Izvor: zena.blic
Thumbnail
O opadanju kose, kao posljedici koja se javlja nakon preležanog korona virusa, sve češće možemo da čujemo. Pacijenti primjećuju opadanje 200 - 300 dlaka dnevno, za razliku od uobičajenog gubljenja oko 100 vlasi na dan.

Nakon infekcije korona virusom, 30 odsto kose prelazi u fazu opadanja. Razlog je u tome što naše tijelo, kad se bori sa teškom infekcijom, doživljava fiziološki stres. Tad štedi na nebitnim strukturama kao što je dlaka i zato smanji dopremanje krvi i hranljivih materija našim vlasima.

- Vlakno na to reaguje tako što stane sa radom i ciklus rasta dlake se prekine, uđe u fazu mirovanja i onda u fazu ispadanja - objasnila je za RTS dr Elena Arsova, triholog, i zaključila da je opadanje kose direktno u vezi sa infekcijom i da nije posledica uzimanja ljekova tokom terapije obolelih od kovida-19.

Doktorka Arsova kaže da opadanje kose počinje tri mjeseca poslije preležane infekcije i da obično traje tri mjeseca.

- Nakon toga, opadanje bi trebalo polako da se stabilizuje i da krene rast nove kose. Nažalost, to se ne desi uvek tako spontano, zato što folikul dlake može da bude promijenjen primarno i onda ispadanje utiče na dodatni poremećaj funkcije folikula - objasnila je za dr Arsova za "RTS Ordinaciju".

Dodaje da je najveći broj pacijenata koji su imali problem sa opadanjem kose posle preležanog kovida-19, već imao neke probleme tog tipa ranije. Kod pacijenata, koji pre zaražavanja korona virusom nisu imali probleme sa opadanjem kose, kaže, kosa se obnovi, pa nema razloga za brigu i posebne tretmane.

Naglašava da je u tom slučaju dovoljno poboljšati ishranu i obogatiti je proteinima, uz korišćenje vitaminskih suplemenata i losiona za stimulaciju rasta kose.