Srce najviše strada

Koliko godina treba da se srce oporavi nakon pušenja?

13:16, 19.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Pušači treba da sačekaju 15 godina nakon što se riješe te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Prethodna istraživanja pokazala su da se rizik od moždanog udara kod bivših pušača stabilizuje u roku od pet godina, ali nova istraživanja pokazuju da je potrebno trostruko više vremena. 

Izveštaj, koje će biti predstavljen na konferenciji Američkog udruženja srca, prvo je istraživanje o povezanosti povećanog rizika za te bolesti i pušenja kod ljudi. 

Nakon analize podataka 8.700 ljudi u rasponu od 50 godina, istraživači na Vanderbiltu otkrili su da je bivšim pušačima potrebno više od deset godina kako bi se uklonio negativni učinak nikotina i ostalih hemikalija iz duvana u njihovim tijelima. 

"Srce i krvni sudovi najbrže mogu da se oporave od oštećenja izazvanih pušenjem", objašnjava vođa istraživanja Meredit Dankan, polaznik programa doktorata na Univerzitetu Vanderbilt. 

Pluća su potpuno druga priča. 

Bolest srca je najčešći ubica u svim zemljama sveta, uključujući SAD i Veliku Britaniju. I dok iz dana u dan ima sve više oboljelih od srčanih bolesti (zbog gojaznosti, stresa, nedostatka vežbanja i slabe ishrane), broj srca dostupnih za transplantaciju je isti. 

Srećom, jedan od najvećih činilaca rizika - pušenje, više nije tako 'moderno' kao nekad, tačnije otkad su objavljeni 'The Cigarette Papers' početkom devedesetih iz kojih se saznalo koliko cigarete zapravo štete ljudskom zdravlju. 

"Nakon objava informacija o uticaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja", izjavila je Dankan. 

Posljednjih godina dio bivših pušača je prešao na elektronsku cigaretu (sumnjivu i nedovoljno proučenu praksu koja je pokazala da uzrokuje isto hemijsko i zavisničko stanje kao i klasične, zapaljive, cigarete). 

Mnogi su, međutim, u potpunosti prestali da konzumiraju duvanske proizvode, uglavnom kako bi zaštitili sebe i svoje voljene od povišenog rizika od raka, bolesti pluća, bolesti srca i rizika od moždanog udara.