Direktor beogradskog Instituta za onkologiju

Karcinom najčešća hronična bolest u svijetu

12:00, 05.09.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Direktor beogradskog Instituta za onkologiju Danica Grujičić rekla je da će biti sve više onkoloških pacijenata, ne samo novooboljelih, nego i onih koji su preživjeli neki svoj kritičan period i dobili adekvatnu terapiju.

"Za dve godine to je najčešća hronična bolest u svetu, prema tome biće ih sve više", rekla je Grujičićeva za RTS. 

Ona je istakla da je budućnost u radioterapiji - radiohirurgija, te dodala da se od Instituta za onkologiju u Beogradu mora napraviti jedan radiohirurški centar, jer je to budućnost, maksimalno precizno i to zračenje mijenja hirurgiju. 

Grujičićeva je pozvala nadležne u Srbiji da omoguće da se napravi nova zgrada Instituta za onkologiju koja će moći da primi sve pacijente i gdje će moći da budu tako organizovani da niko ne čeka na terapiju. 

"Jedno je kada imate bolesnu kičmu ili bolestan kuk i znate da imate degenerativnu bolest - od toga nećete umreti. Druga stvar je kada vi shvatate da u sebi imate neko strano telo koje vas postepeno ubija i vi čekate na terapiju", navela je Grujičićeva. 

Ona je najavila da će od 15. septembra pacijentkinje kod kojih se posumnja na rak dojke ići odmah na novu vrstu biopsije kako bi dijagnoza bila postavljena što prije. 

Prema njenim riječima, to znači da pacijent neće gubiti vrijeme na zakazivanje pregleda, a planirano je da se rekonstruišu i konzilijumi, kako pacijent ne bi morao svaki put da dolazi u bolnicu. 

Grujičićeva je rekla da je na Institutu za onkologiju sada kraće čekanje na zračenje i povećan je broj pacijenata koji dobijaju neophodnu terapiju. 

Ona je navela da će do kraja godine Institut za onkologiju dobiti dva aparata za zračenje, a naredne godine još dva. 

Međutim, ističe Grujičićeva, uslovi za rad ljekara i za liječenje pacijenata su neprihvatljivi za 21. vijek i neophodno je da se napravi nova zgrada Instituta koja će moći da primi sve pacijente i gdje će moći da budu tako organizovani da niko ne čeka na terapiju. 

"Na hemioterapiji po 16 pacijenata leži u sobi, a to su ljudi sa poremećenom imunološkom odbranom, pa ako se jedan zakašlje - svi su bolesni", objasnila je Grujičićeva. 

Na pitanje koliko se sada čeka na zračenje, Grujičićeva kaže da kada radi svih osam aparata da mogu da ozrače više od 400 pacijenata. 

"Čim počnu stari aparati nešto da škljocaju, pojavi se na listi čekanja 10 do 20 novih pacijenata. Mi moramo naći način da se reorganizuje radioterapijska služba u Srbiji, od Subotice do Prizrena i da se u sekundarnim centrima instaliraju aparati, uz adekvatnu edukaciju kadrova", naglasila je Grujičićeva. 

Prema njenim riječima, biće lakše i kada se završi rekonstrukcija centra u Sremskoj Kamenici, jer će pacijenti iz Vojvodine tamo ići na zračenje. 

Grujičićeva je dodala da su Institutu za onkologiju potrebi i psiholozi, jer pacijenti traže podršku. 

Na pitanje kakvi su uslovi za liječenje djece oboljele od karcinoma, Grujićeva kaže da su tu najbolji uslovi, ali da nisu potpuno zadovoljni, te da se sa gradskim vlastima razmatra mogućnost da se u blizini Kliničkog centra i Instituta napravi roditeljska kuća, jer više od 90 odsto djece može da prima hemioterapiju preko dnevne bolnice.