Magnezijum, fosfor, antioksidansi

Kajsije čuvaju zdravlje

14:41, 18.06.2019.
Thumbnail
Kajsije (marelice) su, bićemo slobodni da kažemo, još jedna kineska biljka. Iz Kine se odomaćila u Persiji, a zatim na Mediteranu. Sve dok je španski istraživači nisu odnijeli i u "Novi svijet". Tako su kajsije postale svjetski poznato voće. Prava domaćica teško da može zamisliti slatku zimnicu bez marmelade od kajsija. Takođe, naučno je dokazano da spadaju u red najzdravijih voćki.

Kajsije su obiman izvor vitamina A. Svi vec dobro znamo da je ovaj vitamin koristan za vid. Osim toga, pozitivno utiče na zdravo funkcionisanje imunog sistema, održavanje zdrave kože, mekog i koštanog tkiva. U 100 grama kajsija ima provitamina A toliko, da moze da zadovolji dnevne potrebe djece od četiri do šest godina, ili 3/4 dnevnih potreba djece od sedam do devet godina.

Ovo mirisno voće sadrži značajnu količinu kalijuma. To je vrlo bitan mineral koji utiče na regulaciju srčanog ritma, zdravo funkcionisanje mišića, mozga, održavanje optimalnog balansa tečnosti u organizmu i drugih elementarnih procesa.

Kajsije se mogu pohvaliti još i količinom gvožđa i bakra, pa su zbog toga vrijedne u ishrani osoba svih uzrasta, a posebno djece, trudnica i dojilja, kao i malokrvnih osoba.

Osim magnezijuma, ovo koštunjavo voće obiluje i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ovih minerala dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere i kalcijum. Istraživanja pokazuju da su dvije kajsije dnevno dovoljne da biste pomogli svom zdravlju.

Kada su zelene ili nedovoljno zrele veoma se teško vare, pa ih treba jesti samo kada su potpuno zrele. Zrela kajsija se prepoznaje po umjerenoj mekoći na dodir i opojnom mirisu.

Košpica kajsije - kontroverzni lijek

Košpica kajsije se jos naziva i gorki badem, a jedan je od najboljih izvora vitamina B17, koji se može naći u sjemenkama voća kao sto su breskve, jabuke, šljive. Oko njih se jos uvijek dosta raspravlja i polemiše jer neki naučni izvori tvrde da je ljekovita, a drugi pak da je toksična. Istina je kao i obično, negdje između.

Kineska medicina gorke košpice kajsije preporučuje za liječenje artritisa, respiratornih organa, problema sa varenjem, visokog krvnog pritiska. U Rusiji se na primjer, od 1845. godine upotrebljava kao lijek protiv raka, a u SAD-u od 1920. godine.

Prema nekim istraživanjima vitamin B17 zaista može pomoći imunom sistemu u borbi protiv zloćudnih tumora. Nasuprot tome, stoji činjenica da košpica kajsije sadrži tragove cijanida, a zna se da je cijanid veoma otrovna materija, koja u većim količinama može izazvati trovanje sa simptomima kao što su: glavobolja, povisšena tjelesna temperatura, mučnina i koma.

Zaključak je da sa njima treba biti oprezan. Dvije do tri košpice dnevno smatraju se bezbjednom dozom, a sve preko toga može biti opasno u zavisnosti od tjelesne težine osobe koja ih konzumira. 

Dobrobiti kajsija

Odlične za srce

Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola, što znači da štiti srce. Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića.

Suve kajsije su bogate kalijumkarbonatom potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije.

Prepune vlakana

Bilo da ih jedete suve ili svježe, odličan su izvor vlakana. Retinol iz kajsija je topiv i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbuju. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.

Riznica antioksidanasa

Kajsije su savršen izvor antioksidanasa, a ako ih jedete svakodnevno, riješićete se toksina nakupljenih preko dana.

Pomaže kod mršavljenja

Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma. Kajsije su odličan izbor za međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zastite, a nemaju puno kalorija.

Izvor kalcijuma i gvožđa

Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj djeci. Decilitar i po prirodnog stoodstotnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za karotenom.

Čuvaju kožu

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu. A antioksidansi iz ove voćke usporavaju i proces starenja.

Jača kosti

Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.
 

Zasladite uz domaći čizkejk od kajsija i bijele čokolade, a recept možete pročitati OVDJE.