Ispitane hiljade slučajeva

Još jedno istraživanje potvrdilo: Vakcine nemaju veze sa autizmom

18:25, 05.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Istraživači su se bavili opovrgavanjem tvrdnji antivakcinalnog lobija, poput one da su neke grupe djece podložnije razvijanju autizma nakon vakcinacije. Oni su posmatrali djecu čija braća ili sestre imaju autizam, ali i djecu kod koje postoje povišeni faktori rizika za dobijanje autizma.

MMR vakcina koja sadrži tri komponente ("podvakcine"), protiv morbila (malih boginja), zaušaka i rubeola ne izaziva autizam, pokazalo je najnovije istraživanje, piše Gardijan. 

Sve je više onih koji ne samo da sumnjaju u efikasnost MMR vakcine, već je smatraju odgovornom za nastanak autizma kod djece, što je dovelo do epidemije malih boginja u svijetu. 

Sumnje u vezi sa MMR vakcinom posijao je gastroenterolog Endru Vejkfild koji je 1998. godine izneo teoriju da je vakcina povezana sa razvijanjem autizma. Simptomi autizma se manifestuju u istom uzrastu kada djeca primaju vakcinu, između 12 i 15 mjeseci. 

Teorija je pobijena, a Vejkfild se kasnije povukao iz medicine, međutim, sumnje o povezanosti vakcine i autizma su se ponovo raširile, naročito na društvenim mrežama. 

Unicef je nedavno saopštio da je broj oboljelih od malih boginja u čitavom svijetu zadobio šokantne razmjere, a oboljela su djeca koja nisu vakcinisana. Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je nevakcinacija jedna od deset najvećih prijetnji svjetskom zdravlju.

Autori istraživanja su istraživači iz Danske koji su već 2002. godine objavili važno istraživanje o nepostojanju veze između vakcine i autizma. U najnovijem istraživanju ispitano je 6.517 slučajeva autizma među 650.000 djece, u periodu od deset godina. 

Istraživači su se bavili opovrgavanjem tvrdnji antivakcinalnog lobija, poput one da su neke grupe djece podložnije razvijanju autizma nakon vakcinacije. Istraživači su posmatrali djecu čija braća ili sestre imaju autizam, ali i djecu kod koje postoje povišeni faktori rizika za dobijanje autizma. Oni su takođe istraživali da li je autizam učestaliji kod djece koja su prije MMR-a primala druge vakcine. 

"Sve ove teorije ispostavile su se netačnim", kažu danski istraživači. 

U predgovoru istraživanju navodi se da bi se "u idealnom svijetu istraživanja o bezbjednosti vakcina sprovodila da bi se evaluirale naučno utemeljene hipoteze, a ne da bi se odgovorilo na zavjere. Zato ovo istraživanje možda nije dovoljno da uvjeri ljude da su MMR vakcine bezbjedne; živimo u svijetu 'otpornom na činjenice' gdje utemeljeni podaci imaju malu persuazivnu vrijednost, a još je izazov razbiti mit o povezanosti autizma i vakcine", zaključuju naučnici.