Istraživanje

Jogurt smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva

10:00, 21.06.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Najnovija studija je pokazala da ukoliko pijete jogurt bar dva puta nedjeljno možete značajno da spriječite rizik od razvoja raka debelog crijeva. 

Jogurt je odavno poznat kao napitak koji je dobar za zdravlje, a nova studija dokazuje da može da pomogne i u borbi protiv raka.

Muškarci koji su pili jogurt dva puta nedjeljno imali su 26 odsto manji rizik od razvoja prekanceroznih izraslina u debelom crijevu. Međutim, istraživači nisu pronašli isti benefit i kod žena.

"Ovi podaci ukazuju na to da pojedine karakteristike jogurta, kao što je njegova potencijalna uloga u mijenjanju prirodnih bakterija u našim crijevima, mogu da imaju preventivno djelovanje kod stanja kao što je rak," rekao je istraživač Endrju Čan.

Ipak, istraživači su upozorili da studija ne dokazuje da jogurt samostalno sprječava rak debelog crijeva, već da može samo da bude od pomoći u borbi protiv ove maligne bolesti.

Konkretno, rezultati ukazuju na to da lactobacillus bulgaricus i streptococcus thermophilus, dva tipa dobrih bakterija koje se obično nalaze u jogurtu, mogu da smanje prisutnost faktora koji uzrokuju rak debelog crijeva.

 Istraživači potenciraju i na tome da jogurt takođe može da smanji kiselinu u crijevima, stvarajući tako "gostoljubivije" okruženje za ove korisne bakterije.

Osim toga, jogurt može da pomogne u borbi protiv upala, pomažući i tako da se smanji rizik od raka.

"Ovi nalazi zahtjevaju dodatnu potvrdu u drugim grupama ispitanika i dodatni rad na razumjevanju mehanizama kojima jogurt može da utiče na zdravlje crijeva," rekao je Čan.

Kako bi se istraživanje sprovelo, Čan i njegov tim su prikupili podatke od skoro 33.000 muškaraca i skoro 56.000 žena.

Svi su imali endoskopiju između 1986. i 2012. godine kako bi provjerili da li dolazi do rasta izraslina na crijevima. Svake četiri godine oni su takođe istraživačima davali izvještaj o svojoj ishrani i količini jogurta koju su konzumirali.

Tokom istraživanja, više od 5.800 muškaraca razvilo je polipe na debelom crijevu, kao i više od 8.100 žena. Abnormalni rast, koji se naziva i adenomom, prethodi nastanku raka.

Muškarci koji su konzumirali jogurt dva ili više puta nedjeljno imali su 26 odsto manji rizik za razvijanje vrste adenoma koji će verovatno postati kancerogeni. Njihov rizik za nekancerozne adenome bio je 19 odsto niži, otkrili su istraživači.

Čanov tim, međutim, nije pronašao značajnu vezu između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od nastanka adenoma kod žena.